Uns 900 comptes de Twitter de la mateixa empresa que va contractar el Barça per fer seguiment de la seva imatge a les xarxes van fer campanya contra l'independentisme. Segons aquesta informació d'El País, en l'operació –anomenada Némesis– gairebé un miler de comptes van emetre entre 2014 i 2015 més de 246.000 missatges contra el procés independentista. 

Tot i que entre els comptes més reuitejats per aquests perfils hi ha el de Societat Civil Catalana, l'entitat ha confirmat a El Nacional que no hi té res a veure. Carlos Ibáñez, director general d’I3Ventures, va negar també la setmana passada a El Matí de Catalunya Ràdio que la seva empresa hagués impulsat campanyes contra l’independentisme vinculades a SCC.

L'empresa que hi ha darrere aquests perfils és Nicestream, amb seu a Buenos Aires i vinculada a I3 Ventures, la companyia que el Barça va contractar per monitorar les seves xarxes socials i presumptament enviar missatges polèmics a Facebook contra els rivals del seu president, Josep Maria Bartomeu.

Com operava la campanya 'antiidepe'?

La xarxa social va començar a omplir-se amb l'etiqueta #vullsaber el 28 d'octubre de 2014, 12 dies abans de la consulta del 9-N organitzada per la Generalitat de Catalunya. Comptes de Twitter formulaven preguntes sobre una hipotètica independència.

El País, que ha tingut accés a la base de dades d'aquests comptes, han recollit tuits amb aquesta etiqueta. Alguns exemples són: "Quins problemes resoldrà la independència a Catalunya #vullsaber". "Parlar castellà està en contra del procés? #vullsaber". "Vull saber si seré estranger al meu propi país #vullsaber".

Dels 922 comptes de Twitter, 299 continuaven actius fins aquest dimarts. 

Els perfils

La base de dades aconseguida per El País inclou més de 500 comptes en castellà i 335 en català. Cada un té nom, perfil, gènere, biografia i localització. En els comptes en català hi predomina com a lloc d'origen Tortosa, Salt i Catalunya. Alguns noms d'arrel catalana amb petits canvis: Dolors Oilivia, Constantí Claromunt, Nicolau Gramunt, Abril Angresola, Esther Albanese a Mercè Llach, Jordi Aguilar o Dani Berenguer. Entre les biografies, la varietat també és suggeridora: "La humanitat ocupa l'espai d'un terròs de sucre" o "No soc catedràtic. Només llicenciat en econòmiques".

Per als usuaris que tuitejaven en castellà, els perfils destacaven l'equip de futbol que presumptament seguien –Barça, Reial Madrid i Sevilla– i el partit que votaven –PP, UPyD, Ciutadans–. La localització de les piulades també era generalitzada en tots els comptes. Anava des de "català d'Espanya" a "Girona Espanya" o "Europa Espanya".