La llengua castellana tindrà més protagonisme a la televisió pública valenciana, À Punt. Així ho va anunciar aquest dilluns el president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVSA), Vicente Ordaz, durant la Comissió Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual celebrada a les Corts. L'objectiu de la mesura és guanyar audiència i atreure la població castellanoparlant perquè sintonitzi la cadena i així també consumeixin productes en valencià. Ordaz aposta per introduir més el castellà a la graella de la cadena i per fer-ho ha plantejat oferir-lo com a primera llengua en l'emissió dual de les pel·lícules i sèries, així com en alguns espais informatius. “L'objectiu no és arraconar el valencià”, ha afirmat. De fet, ha defensat que la proporció actual valencià-castellà se situa en el 92 % a favor de la primera enfront del 8% de la segona i ha confiat que es mourà en aquestes xifres “de manera habitual”.
Una de les principals preocupacions d'Ordaz és la baixa audiència que el canal va aconseguir durant el 2024, amb només un 2,6% de quota de pantalla, convertint-se en la cadena regional menys vista de tot l'estat espanyol. Per això aposta per fer canvis i aconseguir que “sigui la televisió de tots els valencians”. A més, Ordaz també s'ha mostrat obert a “estudiar” la possibilitat d'emetre curses de braus. “És una qüestió a la qual no estem tancats ni molt menys. Si entra en la ràtio de rendibilitat, audiència i cost de producció, evidentment s'estudiarà”, ha afirmat.
L'audiència: la gran preocupació
Vicente Ordaz ha detallat que hi ha una “falta veritable d'interès habitual per la programació per RTVV, a excepció dels moments en els quals À Punt es va convertir en la referència informativa de tots els valencians, amb pics del 21,6% i una quota d'audiència del 13% en els dies d'emergència de la DANA; d'un 6,8%, en les pluges de març i de 9,2% de quota diària en les falles, amb un màxim de share del 35% per a la mascletà del passat dia de Sant Josep. Un cop han passat aquests esdeveniments no vam aconseguir enganxar”.
El president de la CACVSA va començar la seva intervenció amb un agraïment a l'anterior director general, Alfred Costa, que va dimitir el novembre passat, per la seva “dedicació, responsabilitat i amplitud de mires”, i va reivindicar que À Punt té “dues bases: una és el servei públic i, l'altra, la difusió del valencià, però ni l'una ni l'altra han d'estar renyides amb fer ajustos per tenir més audiència”. “Això no és nou”, va advertir, per seguidament recordar declaracions dels exdirectors generals Empar Marco i del mateix Costa en les quals abordaven aquestes qüestions. Una altra de les qüestions que més preocupen a l'actual president de la cadena valenciana és el baix pressupost amb el qual compten. En concret, per a aquest 2025, podran utilitzar un total de 78 milions d'euros. Un pressupost molt baix a comparació amb cadenes com 3Cat, que té un pressupost de 336 milions d'euros, ETB amb 200, Canal Sur amb 167 o Telemadrid amb 90 milions.
Canvis en la programació d'À Punt
Vicente Ordaz ha justificat els canvis a mitja temporada en la programació de la ràdio i la televisió dient que des d'À Punt “gestionen diners públics” i que han comprovat que determinats espais de producció externa “no estan oferint resultats” esperats. “Hi ha programes de ràdio que tenen un zero d'audiència i un cost de 52.000 euros mensuals”, ha exemplificat, raó per la qual ha justificat la seva cancel·lació davant les “estretors pressupostàries” d'À Punt i a fi d'“optimitzar recursos”.
Aquest dilluns van entrar en marxa alguns reajustaments de la graella de programació de la cadena, que han portat a suspendre el programa vespertí En directe i substituir-lo per Bona vesprada, Comunitat Valenciana, una decisió que només respon a qüestions d'audiència. Pel que fa al matí, després de Les Notícies del Matí, s'emetrà una tira diària de ficció i reposicions i després La via verda, que amplia la seva durada. I a la tarda, després del NTC Migdia, prendrà el relleu el concurs Atrapa'm si pots i La cuina de Morera, que donarà pas al nou magazín. A més, el programa Graderia canvia d'horari a la mitjanit.