Sembla que ara sí que se li compliquen les coses a l'exministre José Luis Ábalos, encara que ell, com era d'esperar, ho negui tot. El jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha acordat elevar exposició raonada al Tribunal Suprem perquè investigui l'exministre de Transports socialista davant dels "indicis fundats i seriosos" del seu "paper principal" en una organització criminal que suposadament es va lucrar amb la venda de mascaretes durant la pandèmia. Moreno atribueix a Ábalos, que és aforat perquè és diputat al Congrés, una "imputació clara i concreta" a través d'una sèrie d'indicis que evidencien la seva presumpta participació en delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d'influències i suborn. Aquest dijous, Ábalos es defensa amb dents i ungles i la premsa espanyola es frega les mans amb la imminent caiguda de l'exministre, el qual assegura, tal com destaca El Mundo que "seria el corrupte més cutre si em corrompo per 77.000 euros". Ábalos es pregunta "quin cap d'una organització criminal es corromp per 77.000 euros després de gestionar", com li va passar a ell, "13.000 milions d'euros a l'any”. En declaracions al citat diari, l'exalt càrrec socialista sosté, després de llegir l'exposició del jutge, que "es pot defensar de tot" sempre que "prevalguin" les seves "raons" i no les "conjectures" de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. L'exministre s'ha desfogat amb El Mundo i ha dit: "Jo volia mascaretes com fos i m'era igual a qui les compréssim. Elegir les empreses no era, a més, la meva funció", apunta deslligant-se així de l'elecció de l'empresa Soluciones de Gestión, acusada de corrompre membres del seu equip a canvi dels contractes.

El País es fixa en els socialistes, no només en Ábalos, sinó en les causes judicials, en general, que hi ha al voltant del partit de l'executiu espanyol. El diari, a més d'explicar que "el jutge demanar imputar Ábalos pel seu 'paper principal' en la trama Koldo", es refereix també al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el qual aquest dimecres va defensar el rescat d'Air Europa dient que "ho tornaria a fer". Sánchez va defensar la decisió del seu executiu de rescatar Air Europa, una de les operacions que l'Audiència de Madrid ha ordenat al jutge instructor Juan Carlos Peinado que aparti de la investigació de la dona del president espanyol, Begoña Gómez, però que apareix a la instrucció que l'Audiència Nacional ha enviat al Suprem sobre Ábalos. A més, el president espanyol, va insistir aquest dimecres que no tenia coneixement de les activitats del seu exnúmero dos al PSOE. Sánchez va negar que el cessés com a ministre com a reacció als fets que ara s'investiguen, i va assegurar que Ábalos va abandonar el seu govern en el marc d'una crisi de govern profunda.

Curiosament, a la portada de l'ABC ni una paraula dedicada a Ábalos. El diari porta un titular molt més sucós en el qual assegura que l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, "negocia amb Puigdemont a Suïssa per ordre de Sánchez". El diari assegura que Zapatero es reuneix periòdicament amb el president a l'exili Carles Puigdemont per "greixar les relacions entre el PSOE, l'Executiu i Junts". L'última va tenir lloc, segons expliquen a l'ABC fonts de Junts, ara fa un mes, quan Puigdemont i Santos Cerdán van abordar les negociacions per als Pressupostos Generals de l'Estat. Quan es pregunta a la Moncloa sobre el paper de Zapatero, el govern espanyol es remet al Partit Socialista, que és qui s'ocupa d'abordar un assumpte del qual no els agrada gaire parlar, explica el diari. I tant que incomoda el tema als socialistes, que retreuen al rotatiu que la seva política de comunicació és informar quan hi ha acords, no "retransmetre" les trobades. Són tan discretes aquestes trobades que des de Junts expliquen que Puigdemont va anar fins a Suïssa amb cotxe per evitar topar amb la premsa. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!