José Luis Ábalos ha sol·licitat aquest divendres a l'Audiència Nacional poder comparèixer de forma voluntària com a testimoni davant del jutge que investiga el cas Koldo, segons ha confirmat l'entorn de l'exministre a ElNacional.cat. La decisió de l'exmà dreta de Pedro Sánchez arriba després que el magistrat instructor Ismael Moreno hagi fet el primer pas per imputar-lo. Aquest dijous, va preguntar al Congrés —un mer formalisme— si l’exministre és diputat i, per tant, està aforat. Ho va fer després de rebre un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en què s’assenyala que Ábalos podria haver tingut un “paper de responsabilitat” en la trama corrupta vinculada a la venda de mascaretes durant la pandèmia del coronavirus. 

Aquest dijous, minuts després que se sabés que Ábalos torna a estar al centre de la diana vuit mesos després que esclatés l'escàndol d'una trama corrupta, va ser preguntat per la notícia per part dels periodistes del Congrés. Va reconèixer que "era d'esperar" la petició d'imputació i que veu "possible" que acabi investigat per aquest cas. No obstant això, va defensar-se assegurant que no s'ha beneficiat mai econòmicament de cap trama corrupta.

La reacció més esperada a aquesta notícia era la de Pedro Sánchez, que ha arribat aquest divendres a mig matí. “No hi haurà impunitat; qui la faci, que pagui”, ha asseverat en declaracions als mitjans de comunicació després d'una audiència amb el Papa Francesc al Vaticà. El cap de l'executiu espanyol ha defensat haver actuat amb "contundència, determinació i convicció" davant "qualsevol sospita de corrupció que s'hagi pogut produir dins del meu govern". S'ha referit d'aquesta manera a les mesures que va prendre el PSOE quan fa vuit mesos va esclatar el cas: expulsar Ábalos del partit i reclamar-li l'acta de diputat al Congrés (malgrat que s'hi va negar). "Vam arribar a rebre crítiques per no haver respectat la presumpció d'innocència", ha reivindicat.

Sánchez admet haver estat "informat" de la trobada Ábalos-Delcy

Per altra banda, Sánchez ha reconegut en aquesta roda de premsa que Ábalos el va "informar" sobre la visita de Delcy Rodríguez a l'estat espanyol, un dels elements que també apareix en l'informe que l'UCO va entregar al jutge que investiga el cas Koldo. La Guàrdia Civil inclou en el seu informe una captura de pantalla d’un missatge d’Ábalos explicant al líder socialista que Delcy Rodríguez volia reunir-se amb ell “discretament”, i que la reunió va ser autoritzada pel president. Ara bé, aquest divendres Sánchez ha emmarcat com a "privada" la trobada entre l'exministre i la vicepresidenta de Veneçuela. Malgrat tot, ha reivindicat que quan el seu executiu va adonar-se que hi havia sancions que li impedien trepitjar sòl europeu, la visita va cancel·lar-se.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!