Molts ulls estaven posats en José Luis Ábalos, que ha estat un protagonista col·lateral de la sessió del Congrés on aquest dijous s'ha votat i aprovat la llei d’amnistia pactada entre el PSOE, Junts i ERC. L’exsecretari d’organització socialista, esquitxat pel cas Koldo, va decidir mantenir l’acta de diputat i marxar al Grup Mixt per defensa la seva honorabilitat, però va prometre que mantindria la disciplina de vot del partit. I així ha estat. Ábalos ha reaparegut al Congrés dels Diputats i ha estrenat el seu nou escó, situat en el que s’anomena el galliner (la part més alta) de l’hemicicle, on es troben també quatre diputats de Podemos, el BNG, UPN i CC. L’exministre de Transports ha complert amb la seva paraula i ha votat a favor de la llei d’amnistia.
Murmuri a l’entrada a l’hemicicle
La sortida de la bancada socialista al Congrés, fa dues setmanes, i el fet que el seu retorn hagi coincidit amb la celebració del ple extraordinari on s’havia d’aprovar la llei d’amnistia, ha estat motiu d’atenció dels mitjans de comunicació, que han interpel·lat Ábalos en el moment en què ha accedit a l’hemicicle al final del ple ordinari, enmig de les votacions per aprovar diferents proposicions de llei i mocions. Únicament s’ha limitat a dir: “L’he defensat, gràcies”, quan ha estat preguntat per la llei d’amnistia, però l’exdiputat del PSOE no s’ha detingut ni ha volgut respondre a cap més pregunta. Ábalos ha entrat somrient als passadissos del Congrés, ha accedit a l’hemicicle, mentre se sentia un murmuri, i s’ha dirigit al seu nou escó, situat en la penúltima filera de l’hemicicle, que serà el mateix que ocuparà en les pròximes sessions, i que fins ara ocupava el diputat del BNG Néstor Rego, que ara passa a situar-se en la mateixa part central, però dues fileres més avall, entre Podemos i ERC. Ábalos ha estat saludat per la diputada de Vox Rocío Aguirre, pel comunista Enrique Santiago, diputat de Sumar, i per Cristina Valido, diputada de Coalició Canària, que seurà a la seva dreta. A l’hora de les votacions, quan la mesa ha pronunciat el seu nom, Ábalos ha respost amb un sí, sense estridències.
Continuar per defensar la seva innocència
Després que explotés el cas Koldo per la presumpta corrupció de Koldo García, que va ser assessor d’Ábalos quan era ministre de Transports i que va participar en una trama de cobrament de comissions per la compravenda de mascaretes i material sanitari investigada per l’Audiència Nacional, l’exministre no va accedir a les pressions del seu partit, que volien que renunciés a l'acta de diputat. En una compareixença pública, però, Ábalos fa defensar la seva innocència i va anunciar que continuaria com a diputat i que s’integraria en el Grup Mixt.
Quant cobrarà Ábalos ara?
El pas d’Ábalos al Grup Mixt i el fet que va abandonar la presidència de la Comissió d’Interior, ha suposat que l’ex diputat socialista vegi rebaixat el seu sou com a parlamentari i perdi alguns drets. Segons va informar Europa Press, Ábalos cobrava un total de 94.621,52 euros a l'any, distribuïts en 14 pagues, cosa que suposava un total de 6.758,68 euros al mes. D'aquesta quantitat, 3.142,14 euros corresponen al sou com a diputat, 2.018,41 euros en concepte d'indemnització per ser elegit per una circumscripció diferent de Madrid, i 1.598,13 euros mensuals més per la seva condició de president de la comissió d'Interior. En abandonar aquest últim càrrec, el sou passaria a ser de 5.160,55 euros al mes, per la qual cosa cobraria 72.247,70 euros l'any. Això suposa que l'exministre veuria reduïts els ingressos anuals en 22.373,82 euros. Amb això, Ábalos ha perdut el despatx que tenia per ser president d'una comissió, així com el dret a tenir un assistent personal i cotxe oficial, amb el corresponent xofer i escorta. Altrament, sí que podrà fer ús d'una targeta per gastar fins a 3.000 euros a l'any en taxis, segons consta en els ajuts del règim econòmic del Congrés.