El PSOE no només viu enfrontaments interns per culpa del finançament singular per Catalunya pactat entre el PSC i ERC, que ha posat en peu de guerra a alguns barons socialistes, el cas Koldo també provoca tensions. L’exministre de Transports, José Luis Ábalos, està en el punt de mira arran de l’informe d’auditoria interna que va encarregar el seu successor en el càrrec, Óscar Puente, per la que fa decidir destituir al subsecretari de Transports i número tres, Jesús Gómez, i al cap de personal d’Adif, Michaux Miranda, però que també qüestiona el paper d’Ábalos en l’elecció de l’empresa Soluciones de Gestión, que va subministrar les mascaretes i que està sent investigada en l'anomentat cas Koldo pel pagament de comissions a alts càrrecs, com l’home de confiança del llavors ministre, Koldo García Aguirre. El diputat socialista, en declaracions exclusives a El Mundo, respon a l’informe i qüestiona l’autoritat de Puente per encarregar-lo, defensa la seva actuació i amenaça a replantejar-se la seva relació amb el partit socialista després de mesos de “molta cavallerositat”.

Desconeixement de com calia actuar

Ábalos ha explotat després de mantenir cert prudent silenci, però les acusacions de greus irregularitats que han ratificat l’auditoria interna d'Óscar Puente, l’han portat a donar la seva versió. D’una banda, qui va ser ministre de Transports durant la pandèmia, subratlla que en aquell moment hi havia una incertesa i desconeixement de com calia actuar, i que les “necessitats eren enormes”, el que va portar a actuar sobre la marxa per cobrir la manca de material sanitari. Segons l’informe d’auditoria, el 20 de març de 2020 una ordre firmada per Ábalos establia en 3.962.650 unitats les màscares que s'havien de comprar i que va acabar proveint Soluciones de Gestión. Però 38 minuts després, una altra ordre novament firmada per Ábalos elevava aquesta necessitat fins a 7.934.800 màscares. Davant la conclusió de l’informe, que li atribueix haver disparat el cost de material en temps rècord i haver doblat la comanda de mascaretes, Ábalos es pregunta: “Qui havia allà per dir quines eren les necessitats, i sobre la base de què?” “Pel que fa a què canvio el preu de les màscares a l'alça en 38 minuts, els funcionaris em passen ordres per signar i jo firmo. A dia d'avui em diuen que l'oferta ha de ser per a aquest temps i tant me fa 4, que 8, que 12. El que vull és que aquest material arribi”, afegeix el ministre, que insisteix que “No s'hi posa l'accent en això. Per què no es fa valdre tot això?”, insisteix indignat José Luis Ábalos.

“Només la pot demanar un jutge”

En les declaracions que ha fet a El Mundo, l’exministre insisteix que en aquell moment ningú sabia ben bé com actuar. “Vam aprendre sobre la marxa, vam fer normes sobre la marxa sense cap experiència prèvia. L'Administració no tenia cap experiència. Si ni tan sols l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sabia com acabaria la pandèmia!”, es justifica, i  insisteix que pot defensar-se “perfectament de tot” el que li atribueix l’informe encarregat per Óscar Puente. “Al final seré el responsable ara de tot el que fa cada funcionari”, es lamenta.

Ábalos, que diu que està desitjant comparèixer en la investigació per poder explicar-se, insisteix que no es penedeix de res ni té res a amagar. També posa en qüestió la legitimitat de la investigació, que segons afirma, “només la pot demanar un jutge, no pas un ministre. No es respecten drets fonamentals. Ni tan sols han acotat la investigació”, i assegura que “no hi ha precedents que un Govern del mateix signe polític faci una cosa així. Ni tan sols ho vaig fer jo amb el PP i ho podia haver fet amb el tema de l'Alvia. Em provoca incomprensió. El que hagi de venir, vindrà. Al PSOE ja van prendre les mesures que van haver de prendre”. L’exministre no pot entendre els motius pels quals s’ha dut a terme aquesta auditoria. “Se m'escapa la motivació per què el Ministeri ha fet això, el propòsit. No és per col·laborar amb la Justícia perquè és una investigació paral·lela. Tampoc no és per aclarir el tema perquè no és la seva funció”, però acusa Puente d’improvisació. “Tot això és el resultat d'un impuls inicial. Pont no ha acotat res el desenvolupament, no tenen previsió de res”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!