“Què ha acreditat?”. “Tot el que s’ha anat comentant, perquè res del publicat ha quedat al tinter”. Així de contundent s’ha expressat José Luis Ábalos a la sortida del Tribunal Suprem després de declarar voluntàriament durant tres hores per rebatre d’arrel les acusacions de Víctor de Aldama contra ell pel cas Koldo. L’exministre de Transports i exsecretari d’Organització del PSOE ha comparegut davant el jutge Leopoldo Puente dies després que Aldama (empresari i comissionista del cas Koldo) afirmés que li va donar 250.000 euros en efectiu i aportés documentació, entre altres qüestions, sobre set contractes de grans obres a autovies adjudicades pel Ministeri de Transports (que posteriorment l’actual ministre Óscar Puente va desmentir). “Agraeixo al jutge que m’hagi permès aquesta declaració voluntària, fa molts mesos que intento declarar davant l’autoritat judicial”, ha afirmat Ábalos davant la munió de periodistes que l’esperaven a la porta. Ha relatat que durant la seva declaració “s’han tocat tots els extrems coneguts i publicats” i ha verbalitzat que ha “donat els aclariments suficients” i s’ha compromès a “entregar la documentació de manera oficial” que “acredita” tot el que ha dit. “No hi va haver comissions, com he dit moltes vegades”, ha conclòs. Durant la seva declaració, ha descarregat la responsabilitat en Koldo García, que va ser el seu assessor quan ell era ministre de Transports.
🗓️ El cas Koldo-Ábalos encetarà al Suprem un Nadal marcat pel tifó judicial de Sánchez
José Luis Ábalos ha arribat somrient al Tribunal Suprem quan faltaven vint minuts per les deu del matí i les acusacions populars (que no han pogut accedir a la sala, però han coincidit amb ell a les dependències de l’Alt Tribunal) l’han vist “serè, tranquil i una mica reptador”. “Com un torero amb ganes d’entrar a la plaça”, han descrit. A la sortida, prop de les dues del migdia, s’ha aturat breument a atendre els mitjans de comunicació i, després d’uns vint metres a peu per la calçada, ha agafat un VTC per abandonar el carrer del Marqués de la Ensenada. La setmana que ve serà el torn de Víctor de Aldama, que declarà el dilluns, i de Koldo García (assessor d’Ábalos quan era ministre), que ho farà el dimarts.
“Aniré a pèl, no em cal preparar-m’ho. Ho he viscut, per a mi serà senzill”, sostenia ahir José Luis Ábalos en una conversa informal amb periodistes al pati del Congrés. “Hi ha coses tan grolleres que ofenen al ciutadà”, afegia. L’exministre deixava clar que el seu objectiu era “desmuntar-ho tot” i lamentava que hi ha “barra lliure” contra ell perquè “a ningú l’importa” que tingui família. Sobre les acusacions d’Aldama, assenyalava que li havia “servit per sortir de la presó” d’una causa “de la qual no va dir res” i qüestionava la solidesa dels documents que va presentar: “Una fotografia dels pressupostos general de l’Estat és una prova?”, es preguntava. Reiterava que “no hi ha cap irregularitat” i, sobre els contactes amb empresaris, sostenia que el govern espanyol “té la funció d’atendre les empreses del país”.
Un “paper rellevant i de responsabilitat” en el cas Koldo
Va ser a mitjan octubre quan l’informe de l’UCO va concloure que Ábalos tenia un “paper rellevant i de responsabilitat en la seva relació directa amb Koldo, Aldama i l’organització criminal” dinamitzada per Aldama i va relatar que Aldama i Koldo es referien a ell habitualment com el “cap”. El document, que situava l’inici de la “relació personal” entre els tres a l’estiu del 2018, arribava a diferents conclusions que van portar la Guàrdia Civil a demanar “investigar quina relació tindria l’exministre amb l’organització criminal i els fets investigats”:
- Relatava que Ábalos va rebre un seguit de contraprestacions per atorgar el contracte de les mascaretes a Aldama, entre les quals hi havia l’ús d’un xalet situat a La Línea de la Concepción (Cadis): estava valorat en 600.000 euros, l’hauria seleccionat Koldo i l’haurien pagat Aldama i un soci.
- A més, segons l’informe, el comissionista de la trama hauria finançat el lloguer d’un pis a Torre España de la que seria la parella d’Ábalos, Jéssica, entre el 2019 i el 2021 per un preu mensual de 2.700 euros.
- Respecte al rescat d’Air Europa, l’UCO assenyalava que Ábalos, Koldo i Aldama van jugar un paper clau per tal que l’ajuda arribés a l’aerolínia, al·legant que el CEO de l’empresa, Javier Hidalgo, va mantenir durant aquells dies converses amb Aldama. La Guàrdia Civil sostenia que el mateix dia que Ábalos es va reunir amb l’aleshores ministra d’Economia, Nadia Calviño, per valorar la concessió, Aldama i Hidalgo estaven al Ministeri per reunir-se després amb ell.
- Sobre el viatge de Delcy Rodríguez, vicepresidenta de Veneçuela, a Madrid el gener del 2020, l’UCO concloïa que Pedro Sánchez va autoritzar la reunió privada entre ella i Ábalos. El document recollia una captura de pantalla d’un missatge en el qual el ministre informava el president espanyol que la vicepresidenta veneçolana es volia reunir amb ell “discretament” i Sánchez no va posar “objeccions” a la trobada: “Bé”, li va contestar.
Per la seva banda, Víctor de Aldama també va assegurar que va signar un contracte amb Ábalos d’arrendament en un pis a la zona alta del Paseo de la Castellana, valorat en 1,9 milions d’euros, l’abril del 2019. El document era una garantia per a l’exministre que les empreses adjudicatàries de les obres públiques pagarien les comissions il·legals, però l’immoble no es va arribar a comprar.
🔎 Les claus de l’informe de l’UCO que acorrala Ábalos pel cas Koldo
🎥 Els moments clau de la declaració de Víctor de Aldama davant del jutge | VÍDEO
Una declaració sense les acusacions populars
Un dels actors clau en la tempesta judicial que envolta Pedro Sánchez són les acusacions populars, partits o entitats que es personen en les causes i que participen en les investigacions. Al cas Koldo, n’hi ha set: el PP, Vox, Manos Limpias, l’Associació Liberum, Hazte Oír, l’Asociación de Abogados Demócratas por Europa i Iustitia Europa. Just ahir, 24 hores abans de la declaració d’Ábalos, el jutge del Suprem va acordar la unificació de totes elles sota la direcció lletrada del PP, que va ser la primera que es va personar, al·legant que hi havia una “plena convergència d’interessos” entre elles “des del punt de vista de l’interès general que postulen” i justificant que unificar-les “contribuirà al bon ordre del procés” i a evitar “indegudes dilacions”.
Malgrat això, els advocats de les acusacions populars s’han presentat aquest matí al Suprem amb la intenció d’assistir a la declaració d’Ábalos, assumint que no podrien fer preguntes. Ara bé, el jutge els ha impedit que accedissin a la sala. “La figura de l’acusació popular és imprescindible, fer fora la societat civil fa un mal servei a l’estat de dret”, ha lamentat Luis María Pardo, de Iustita Europa, que ha reivindicat que les acusacions populars “fan possible que s’investigui persones que no s’haurien investigat”. Des de Vox, Marta Castro ha denunciat que aquesta decisió “limita drets”, donat que cada acusació “té una naturalesa i una visió del procediment diferent”. “Limitar l’accés a la justícia ratlla el bon fer de l’administració de justícia quant a transparència”, ha afegit.
Per part d’Hazte Oír, Javier María Pérez-Roldán ha advertit que això podria ser “el principi del final de les acusacions populars” i ha denunciat que els delictes que s’estan investigant “no els persegueixen els fiscals, que segueixen ordres del govern espanyol”. “Lluitarem perquè no sigui un precedent nefast pel futur i que hi hagi un efecte contagi”, ha reblat. A més, les acusacions populars estudien presentar un escrit de queixa al Col·legi d’Advocats i avisen que estan disposades a arribar fins al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. Així mateix, han denunciat que els seus procuradors tampoc seran notificats i serà el procurador del PP qui hagi de compartir la informació.
L’estira-i-arronsa entre Ábalos i el Suprem per la data de la declaració
La cita d’aquest dijous ha arribat després d’un intercanvi de comunicacions entre José Luis Ábalos i el Tribunal Suprem. La setmana passada, el jutge va oferir a l’exministre que comparegués voluntàriament per afavorir el seu dret de defensa abans de demanar al Congrés dels Diputats el suplicatori per investigar-ho formalment, ja que manté la seva acta de parlamentari i és aforat. En un primer moment, Ábalos va acceptar, però quatre dies després va demanar posposar-la esgrimint que fins al dijous passat no va poder accedir a la causa per problemes informàtics i, per tant, li havia resultat “impossible” estudiar tota la documentació. Ara bé, el dilluns el magistrat va rebutjar posposar-la i va cancel·lar-la sostenint que ajornar-la podria implicar “eventuals dilacions indegudes” i podria “perjudicar seriosament l’eficàcia de la investigació”. Tanmateix, dues hores i mitja més tard, l’Alt Tribunal va informar que el magistrat tornava a citar Ábalos després que el seu advocat hagués presentat un nou escrit acceptant la data.