El ministre de Transports, José Luis Ábalos, s'ha mostrat disposat a millorar la relació entre les administracions de l'Estat i de Catalunya per solucionar els problemes i ha assegurat que s'obre una nova etapa de diàleg i sintonia.
Ábalos ha fet aquestes declaracions a la cloenda de la jornada 'Construïm ponts amb les infraestructures', celebrada a la seu de Foment del Treball i en la qual els agents socials i la Generalitat han reclamat un impuls a les infraestructures catalanes i, especialment, que es completi el traspàs de Rodalies. El ministre ha assegurat que la trobada "no era un acte més" sinó que és una mostra de la voluntat del Govern espanyol "a passar de pantalla i a abordar les coses d'una altra manera".
Promovemos 3.614 viviendas públicas en Barcelona destinadas a alquiler asequible, dentro del #Plan20000. Un acuerdo con el @bcn_ajuntament para el que el Estado aporta 72 Mill€.
— José Luis Ábalos (@abalosmeco) October 8, 2020
La colaboración entre administraciones es clave para garantizar el derecho a la vivienda. pic.twitter.com/F5OVqmMesP
Els reptes entre les administracions
Durant la seva intervenció, Ábalos ha assegurat que en aquesta terra, on "la falta d'empatia i entesa" a vegades ha ocasionat un malbaratament d'energia, cal reivindicar "el diàleg com a mètode per afrontar els problemes" en un moment en què d'altres aposten per la confrontació. En aquestes declaracions, el ministre s'ha mostrat obert a una "nova etapa" de diàleg, donant a entendre que els apropaments anteriors entre els governs com la taula de diàleg queden en l'oblit.
Una millora en la relació necessària per prendre decisions en temes com la gestió dels fons europeus, el dèficit del transport públic, Rodalies, noves actuacions en matèria d'habitatge i agenda urbana. Entre altres coses, també ha dit que Catalunya es beneficiarà de les actuacions dutes a terme gràcies als fons europeus de recuperació, que donaran un "impuls important" al parc d'habitatge, Rodalies o el Corredor Mediterrani.
Ha afegit que "l'Estat ha d'estar a Catalunya" i que aquesta actitud de "diàleg constructiu" ha de servir per abordar els reptes dels anys vinents a Espanya i Catalunya per canalitzar la recuperació econòmica i aprofitar l'impuls de recuperació dels fons europeus. Entre els reptes que ha esmentat hi ha els d'encarar l'aposta per la digitalització i sostenibilitat, la mobilitat, l'habitatge i edificació i les infraestructures dels pròxims anys, a més de modernitzar el nostre teixit productiu.
Ábalos ha assegurat que les comunitats autònomes han de participar en el pla per a la recuperació econòmica perquè una part important de les competències per a aquesta recuperació recauen en elles, i ha dit que "no hi ha recuperació si les comunitats autònomes no s'impliquen o estan ofegades financerament", per això, ha assegurat que el seu ministeri ja està treballant per reorientar les polítiques d'habitatge i mobilitat, que tindran un impuls decisiu en el pla nacional de recuperació.
Els pressupostos de 2021
Segons el ministre socialista, una de les condicions necessàries per dur a terme els projectes esmentats, és "aconseguir que s'aprovin amb el màxim suport possible" els pressupostos generals de l'Estat per al 2021. Malgrat que ha dit que el pla no està "vitalment vinculat" als pressupostos, la capacitat de gestió i absorció dels mateixos es podrien veure realment afectats.
Ha destacat que el Govern espanyol no ha concebut un pla de repartiment territorial dels fons perquè "no ens ho acceptaria Europa", però que té en compte les necessitats dels territoris i es donarà participació a les autonomies i als ajuntaments per contemplar línies d'ajuts que són de la seva competència, com l'habitatge, l'urbanisme o el transport.