16 de juliol del 2020. És el dia que, segons es desprèn de l’informe de l’UCO i segons relata el jutge Ismael Moreno, Pedro Sánchez es va reunir amb l’aleshores ministra d’Economia, Nadia Calviño, i el llavors ministre de Transports, José Luis Ábalos, en ple debat sobre el rescat a Air Europa. I és el mateix dia que, hores més tard, Ábalos es va reunir amb Víctor de Aldama (l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment a la presó pel cas dels hidrocarburs) i Javier Hidalgo (exCEO de Globalia, companyia a la qual pertany Air Europa). El magistrat de l’Audiència Nacional ha enviat avui la seva exposició raonada al Tribunal Suprem demanant que investigui Ábalos pel seu “paper principal” en el cas Koldo, però al capítol relatiu al rescat d’Air Europa, de sis pàgines, inclou altres observacions. Entre altres, un missatge de Víctor de Aldama a Javier Hidalgo en el qual l’informava d’aquesta reunió entre Sánchez, Calviño i Ábalos: “Em diu que està tot i que, en ser ICO, les condicions són les establertes. [...] Està presa la decisió que es dona, però demà, quan estigui amb ell, et dic”, assenyalava en un missatge de WhatsApp.

El mateix dia, a la tarda, el jutge relata que “estava previst que Aldama i Hidalgo mantinguessin una reunió amb Ábalos”. “De fet, mentre aquests es mostraven en espera, Koldo informava Aldama que l’exministre estaria mantenint una reunió amb Calviño”, assenyala Ismael Moreno. I afegeix que “hores després d’haver-se produït la suposada trobada amb Ábalos”, Aldama va enviar dos missatges a Koldo: «Li acaba de posar un missatge el cap a Javi que la ministra li ha dit que la setmana que ve està» i «Està més tranquil, sembla que tot ha servit». Javier Hidalgo era el CEO de Globalia quan l’aerolínia va ser rescatada pel govern espanyol: alguns mitjans de comunicació han apuntat que es va reunir amb Begoña Gómez i Víctor de Aldama alhora, però ell va assegurar davant del jutge que no recorda si s’ha reunit amb l’esposa de Pedro Sánchez.

La conclusió del magistrat de l’Audiència Nacional, a la pàgina 13 de la interlocutòria, és que “tot sembla indicar que després de les trobades Ábalos-Calviño i Ábalos-Aldama-Hidalgo, en les quals haurien tractat el rescat de la companyia Air Europa, la situació hauria fructificat en favor de l’aerolínia, segons traslladava Ábalos a Hidalgo”. Així mateix, el jutge assenyala que les converses trobades als dispositius electrònics intervinguts “permeten apreciar com Aldama es va valer de la seva relació amb Ábalos per influir en la concessió final del rescat”. A més, Ismael Moreno ressenya que Víctor de Aldama, “conversant amb persones del seu cercle més pròxim”, es refereix a Pedro Sánchez com «el 1». Just aquest migdia, Pedro Sánchez ha defensat des de Portugal la decisió de rescatar Air Europa, ha assegurat que ho tornaria a fer i ha seguit sense contestar si mai ha tingut contactes amb Víctor de Aldama.

 

El relat del jutge de les setmanes que es va gestar el rescat d’Air Europa

Més dates en el relat del jutge. A la seva interlocutòria, Ismael Moreno repassa, a través de les converses dels investigats en el cas Koldo, altres moments clau del procés que va desembocar en el rescat d’Air Europa. En paraules del magistrat, el 4 d’agost Víctor de Aldama informa Javier Hidalgo que José Luis Ábalos “hauria pogut parlar amb el president del govern espanyol per a la concessió del rescat pel SEPI”. El 8 d’agost Aldama comenta a Hidalgo que el “rescat era molt a prop de fer-se realitat, subratllant al seu missatge el suport d’Ábalos”. El 27 d’agost Aldama indica a Hidalgo que Ábalos està a la SEPI “per tal d’impulsar el rescat d’Air Europa”. El 31 d’agost Hidalgo trasllada a Aldama que “havia tornat a parlar amb Koldo i havien quedat a reunir-se dimecres juntament amb altres persones, entre d’altres, Ábalos i el vicepresident de la SEPI, Bartolomé Lora”. El 22 de setembre Aldama s’adreça a Hidalgo per “mostrar-li el seu suport i, amb això, reflectir el paper que estava realitzant”. I, finalment, el 27 d’octubre Aldama “felicita” Hidalgo perquè han “salvat” Air Europa.

El jutge esgrimeix que el paper d’Ábalos en el rescat d’Air Europa “resulta d’interès”

A la interlocutòria, Ismael Moreno considera que “resulta d’interès” el paper que va tenir José Luis Ábalos en l’ajut econòmic que va rebre Air Europa el novembre del 2020 i recorda que en el moment que “van tenir lloc les negociacions perquè Air Europa fos rescatada”, Víctor de Aldama “ocupava el càrrec de conseller en l’esmentada societat”. I argüeix que una de les seves tasques va ser la “mediació per al cobrament d’un deute de 200 milions de dòlars que Air Europa tenia pendent amb el govern de Veneçuela”. “Igualment, no resulta fútil que part de la logística del negoci de les mascaretes recaigués en aquesta empresa coincidint en aquest tram temporal”, afegeix.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!