Divorci entre José Luis Ábalos i el PSOE. Ferraz va donar ahir un ultimàtum de 24 hores a l’exministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana perquè renunciés a l’escó al Congrés dels Diputats esgrimint que, tot i que no està investigat pel cas Koldo, té “responsabilitat política” i l’exsecretari d’organització del PSOE ha decidit marxar al Grup Mixt per “defensar-se a tots els nivells” i “restituir” el seu “honor” i la seva “reputació” com a diputat i com a persona “fins a les últimes conseqüències”. “Si renunciés, s’interpretaria com un signe de culpabilitat que no assumeixo i només provocaria la meva estigmatització política i personal”, ha sostingut. Ábalos ha retret que Ferraz apel·li a “una suposada ètica” i no respongui “com es manifestaria aquesta ètica en una fase de reparació posterior” a la seva “cancel·lació civil” i “sacrifici públic” i ha lamentat que li hauria agradat “tenir el benefici de la companyonia”. Instants després de la compareixença pública d’Ábalos, el PSOE ha anunciat que el suspèn cautelarment de militància i li obre un expedient disciplinari.
Després de la petició del PSOE arran de la detenció de qui va ser el seu assessor entre el 2018 i el 2021 per un cas de presumpta corrupció en l’adquisició de mascaretes, Ábalos va dimitir ahir com a president de la comissió d’Interior, però ha decidit declarar-se en rebel·lia contra Pedro Sánchez i mantenir el seu escó. En una compareixença al Congrés sense preguntes i amb màxima expectació mediàtica, Ábalos ha defensat la seva “honorabilitat” davant “l’opinió pública i la militància i els votants del PSOE” i ha reconegut que li hauria agradat fer-ho amb el suport de la direcció socialista, cosa que “no ha sigut possible”. Ábalos, que ha criticat que Ferraz hagi volgut “rendir un tribut a la dreta” i ha reprovat que s’hagi creat un “ambient artificiós” per condemnar-lo, ha fet cas a les persones que l’aprecien, que li han fet “el prec que continuï endavant en la lluita” i no es rendeixi. “No estic acusat de res, ni formo part de la investigació en curs, ni tampoc tinc cap enriquiment il·lícit”, ha subratllat.
Fonts de la direcció del Grup Socialista reconeixen que hi ha moments en què la política és “injusta i cruel” i en els quals “cal prendre decisions molt dures”. Així mateix, expressen que estan “dolguts” per la decisió d’Ábalos i que no entenen que estigui “ficant tant la pota”. L’exministre, que va deixar el Consell de Ministres el juliol 2021, compartirà el Grup Mixt amb els quatre diputats de Podemos, que hi van arribar després del divorci amb Sumar, i els tres parlamentaris que en formaven part inicialment: Néstor Rego (del BNG), Cristina Valido (de CC) i Alberto Catalán (d’UPN).
“No puc acabar la meva carrera política com un corrupte quan soc innocent”
Durant la seva intervenció, Ábalos ha lamentat que, en un “escenari tan tèrbol”, no hagi estat possible “establir una reflexió” amb el PSOE “en benefici de les sigles” i ha apuntat que el fet de continuar sent diputat també és la manera que els que pretenen “enviar-lo al carrer per la porta del darrere” hagin de mirar-lo “a la cara”. “No puc acabar la meva carrera política i la meva trajectòria com un corrupte quan soc innocent”, ha conclòs.
Sobre la seva gestió al capdavant del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana durant la pandèmia, ha insistit que ell es va limitar a “aconseguir equips de protecció el més ràpid i el més econòmic possible” amb l’objectiu que, “minorant els costos, es minoressin les possibles comissions dels intermediaris”. Ábalos també ha lamentat que el “presumpte enriquiment il·lícit a costa de les comissions” de Koldo García és “decebedor i repudiable”, però ha insistit que “serà la justícia la que resolgui”.
El PSOE ensenyava la porta de sortida a Ábalos des de divendres
La decisió que va prendre l’executiva del PSOE el passat dilluns era la conseqüència lògica dels pronunciaments que hi havia hagut per part de dirigents socialistes les últimes hores. El mateix dia al matí, Jordi Hereu (ministre d’Indústria i Turisme) havia reconegut que “a vegades, un ha de prendre la decisió de deixar pas” i José Luis Escrivá (ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública) havia assegurat que ell, si fos Ábalos, dimitiria. Prèviament, la número dos de Ferraz i de la Moncloa, María Jesús Montero, havia verbalitzat quina creia que havia de ser la decisió de l’exministre: “Jo sé el que jo faria i vostè sap el que jo faria”.
Dissabte, en una entrevista a El País, Ábalos no tancava la porta a presentar la dimissió, però deixava clar que no ho faria a instàncies del PP, sinó del PSOE i sostenia que ell no estava ancorat al seu escó. Poc més tard, Pedro Sánchez reivindicava el seu compromís contra la corrupció i afirmava, durant l’obertura de la Internacional Socialista, que cal ser “implacable” en la lluita contra la corrupció “vingui d’on vingui i caigui qui caigui”.