Noves actes demostren l'abandonament al qual les residències de la Comunitat de Madrid es van veure abocades durant la pandèmia de la covid-19 des del març de 2020. Personal enviat per la Conselleria de Polítiques Socials de la Comunitat de Madrid van visitar diverses residències madrilenyes durant les primeres setmanes de la covid i van reflectir en les seves actes la situació en la qual es trobaven, així com la dificultat de derivar a les persones grans malaltes a un hospital i l'existència de "criteris d'exclusió". Segons ha destapat elDiario.es, les actes firmades per la conselleria del govern madrileny liderat per Isabel Díaz Ayuso i per organitzacions com a Metges Sense Fronteres, Creu Roja o SAMU sobre les visites fetes durant la primera onada de la pandèmia el mes d'abril apunten algunes de les decisions que es van prendre: "No ingressos hospitalaris", "el personal auxiliar fa dos mesos que dorm a la residència", "en arribar l'ambulància es neguen a fer trasllat per no complir criteris i mor", "no han estat admesos a l'hospital i no han tingut cures pal·liatives". A més, les actes també constaten que "en cas de defunció es deixa a l'habitació fins que hi vagi la funerària. En cas de compartir habitació el  baixen al garatge a un soterrani que tenen als magatzems (espai no adequat per a guardar el cos)". 

Criteris qüestionables

Les actes desmunten el que ha defensat el govern de Madrid des de l'inici, que no va haver-hi protocols per no traslladar als residents a centres hospitalaris. Tanmateix, el responsable de la Conselleria de Polítiques Socials en la primera onada de la pandèmia va dimitir el 2 d'octubre de 2020 després de denunciar els protocols i qualificar-los de "poc morals i possiblement il·legals". 

Segons mostren les actes, el 6 d'abril el personal de la Conselleria va visitar una residència, que tenia capacitat per a 93 persones i amb la meitat de la plantilla de baixa. En l'escrit, apunten que en les últimes 3 setmanes han mort 20 persones: 18 d'elles amb símptomes de covid, tot i que, sense confirmar perquè no disposaven de proves diagnòstiques per comprovar-ho. "No ingressos hospitalaris", apunta l'acta. Només uns dies després, una altra inspecció en una residència certifica l'existència de 160 malalts en una residència de 259 residents i que ja registrava 23 morts. "Últim mort avui, havia autoritzat trasllat geriàtric del centre hospitalari Ramón y Cajal i, en arribar l'ambulància, es neguen a fer trasllat per no complir criteris i mor". Les dificultats de comunicació i trasllat als hospitals va ser un continu durant els primers mesos de la pandèmia i així es va constatar a totes les actes. En una signada per Metges Sense Fronteres sobre un centre del municipi madrileny de Colmenar Viejo es pot llegir "Hospital de referència La Paz, la directora refereix dificultat per comunicar-se amb ells i falta de col·laboració. La directora ens refereix que hi ha hagut casos de pacients que no han estat admesos a l'hospital i no va haver-hi tractament pal·liatiu per part del centre". 

Mortalitat desfermada

Un altre centre assegura a Metges Sense Fronteres, que fins a la visita —l'11 d'abril— no s'havien acceptat derivacions ni ambulàncies. "Si la residència considerava el trasllat, l'havia de fer pels seus mitjans. El dia que es fa la visita es produeix per primera vegada una derivació acceptada a l'hospital". Les visites de la Conselleria a aquestes residències van destapar casos extrems, com el cas d'un centre de Pozuelo de Alarcón on vivien 39 persones, l'acta assenyala que es tracta d'un "xalet que no reuneix les condicions necessàries". "Habitacions, en la seva majoria, dobles i triples en espais reduïts. Banys compartits. No hi ha personal sanitari. S'estan traslladant mitjans de l'hospital Puerta de Hierro per fer seguiment als residents. No s'està donant la medicació prescrita, ni tan sols l'han comprat. Falta d'higiene i atenció que posa en perill els usuaris. La falta de personal és manifesta i és poc qualificat. Falta de mitjans materials i oxigen. Falta de neteja", pot llegir-se. La inspecció deixa per escrit que ha avisat Sanitat “i que s'hauria de traslladar als residents a altres centres”.

Les actes destapen un altre dels casos més extrems que es va registrar, el d'una residència amb 361 usuaris, que el 12 d'abril ja registrava 83 morts, i tenia a la meitat del personal de baixa. L'acta apunta a un "excés de mortalitat rellevant". "Es percep estrès i desbordament tant del director com del personal. Aquests últims es veuen desesperats perquè no tenen ni formació ni informació. No s'estan lliurant EPIs al personal de neteja o bugaderia, que tenen contacte amb objectes de pacients positius. Fins a l'arribada dels resultats dels tests hi ha 3 plantes amb pacients sense segregar per mòduls o passadissos". En aquest centre es deixa constància que el director es mostra “reticent” a les opcions proposades com a pla de contingència.

Personal dormint a les residències

El col·lapse del personal també es va deixar reflectir a les actes. Una visita de la Conselleria el 9 de maig a una residència d'un poble madrileny assenyala que el personal auxiliar "fa dos mesos que dorm a la residència. Ara comencen a sortir a les seves llars". En aquest escrit també es recomana un "operatiu d'evacuació" dels casos positius —18 en només un dia— davant la impossibilitat del centre de separar els pacients per zones entre els que estan infectats i els que no. En un centre geriàtric, la visita de la Conselleria va trobar tres cadàvers sense retirar, un d'ells del dia anterior. Organització d'aïllament a les habitacions realitzat fins ara no és l'adequada, estant repartides les habitacions de les persones amb símptomes en diferents zones de la residència i amb les portes obertes", apunta. L'acta també assenyala que el centre està sota mínims de personal, el material és escàs i els professionals no compleixen amb mesures i proteccions indicades.  

El fet de deixar els cossos a les habitacions no és un cas aïllat, en una altra visita el 10 d'abril, a un centre on ja s'havien registrat 23 morts, s'indica a l'acta que "el personal no manipula els cossos dels morts i quan moren el deixen a l'habitació amb la porta tancada fins que arriba la funerària. Hi ha tardes i nits que no tenen infermeres. Directora refereix que ho han passat molt malament i emocionalment es troben molt tocats". El document deixa també constància de l'escassetat de bates, màscares, calces o gel hidroalcohòlic: “Urgeix que se'ls proporcioni material necessari”. El personal sanitari d'aquestes residències denuncien la situació de desbordament així com la manca d'ajuda i col·laboració de la Comunitat de Madrid. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!