Hi ha un nom que, si per molts no era conegut fins fa uns dies (que ja se sap que fins que no són titular, els alts càrrecs de les institucions judicials són desconeguts per la majoria de la població), ara ocupa titulars dia sí dia també: Álvaro García Ortiz. El Tribunal Suprem va obrir dimecres una causa contra el fiscal general de l'Estat per un delicte de revelació de secrets en el cas de la difusió de dades relatives a una investigació per delictes de frau fiscal i falsedat documental contra un particular, en concret la parella de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Per la seva banda, García Ortiz assegura que no està investigat ni imputat pel Suprem i subratlla que el Suprem només ha explicitat que ell és “l’únic òrgan competent per investigar” aquest càrrec. I què ha passat en les darreres hores perquè la premsa espanyola estigui fent sang del cas al voltant de García Ortiz? Doncs que, com bé diu El Mundo, està debilitat. La majoria del Consell Fiscal ha demanat a García Ortiz que “reconsideri” la decisió de mantenir-se al càrrec. En concret, sis dels onze membres -sense comptar García Ortiz, que presideix l’òrgan- han adoptat aquesta postura i un setè fiscal li ha demanat directament que plegui. Els altres quatre fiscals, entre ells els dos membres nats, la tinent fiscal del Tribunal Suprem i la inspectora fiscal, han donat suport al fiscal general. "Només aconsegueix el suport d'un terç de la junta de fiscals", apunta l'ABC que també recull una amenaça del mateix García Ortiz, el qual adverteix que "si volgués fer mal a un determinat espectre polític, tinc informació de sobres".

El País, igual que la resta de mitjans, també es fixen en el conflicte a Orient Mitjà: "Israel mata el líder de Hamàs cervell dels atemptats del 7-O", explica el rotatiu. Les Forces de Defensa d'Israel (IDF) van confirmar aquest dijous la mort del líder de Hamàs, Yahya Sinwar, en un atac a la Franja de Gaza. En un missatge a X, les IDF van confirmar que Sinwar ha estat "eliminat". La notícia va arribar després que l'exèrcit d'Israel confirmés que havia matat "tres terroristes" i que investigava si, entre aquests, hi havia el líder de l'organització islamista armada. Sinwar es considera l'artífex dels atacs de Hamàs del 7 d'octubre de 2023, que van deixar més de 1.200 morts, i va ser escollit líder de l'organització el passat mes d'agost, en substitució d'Ismail Haniye, assassinat per Israel en un atac a l'Iran. Per la seva banda, La Razón, afegeix sobre aquest tema que el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, apunta que la guerra no acabarà fins que "els segrestats no tornin a casa". Netanyahu va assegurar aquest dijous, en un nou anunci gravat després de la confirmació de la mort del líder de Hamàs, que "no és el final de la guerra a Gaza; és el començament del final".

Finalment, una imatge de bon rollo a El País: Itàlia i deu països més de la Unió Europea (UE), entre els quals no figurava Espanya, van escenificar la seva sintonia sobre els assumptes migratoris en una reunió aquest dijous en què van acordar treballar junts a nivell europeu en aquesta política. La cita, amb caràcter informal i duta a terme als marges d'una cimera europea, va ser promoguda per la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, juntament amb els seus homòlegs de Dinamarca, Mette Frederiksen, i dels Països Baixos, Dick Schoof. L'objectiu va ser tractar l'expedient migratori "i, en particular, pel que fa a les solucions innovadores" plantejades per la Comissió Europea per donar resposta a la migració irregular, segons un comunicat del Govern italià. Entre les accions proposades a la missiva, Von der Leyen es va referir a fer una reflexió a la UE sobre l'acord entre Itàlia i Albània, que comporta comptar amb centres de migrants al país balcànic. Què diuen la resta de portades d'aquest divendres?

El Mundo
El Mundo
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!