El divorci s’ha consumat i els governs de coalició PP-Vox a les comunitats autònomes passaran a la història en els pròxims dies. Santiago Abascal ha confirmat aquest dijous al vespre el que ja avançava al matí: la direcció del partit d’extrema dreta ha decidit trencar amb els populars després que PSOE i PP segellessin dimecres un pacte per repartir 347 menors estrangers no acompanyats que es troben ara mateix a les Illes Canàries entre les diverses comunitats autònomes de l’Estat. El líder ultra ha estat breu assenyalant quines seran les conseqüències dels actes d'Alberto Núñez Feijóo: "El Comitè Executiu Nacional constata que els acords estan trencats i acorda retirar el suport parlamentari als governs d'Extremadura, l'Aragó, Illes Balears, País Valencià, Castella i Lleó i Múria; els vicepresidents d'aquests governs anunciaran la seva dimissió i Vox passarà a l'oposició". 

L'exposició de motius d'Abascal ha estat més llarga. Resumidament, ha culpat el líder del PP d'haver pres continuades males decisions quan "ha cregut oportú pactar amb un autòcrata", en referència a Pedro Sánchez i els acords als quals ha arribat la 'gran coalició', especialment en la reforma del CGPJ i la llei del Poder Judicial. "Ha torpedinat tots els acords regionals", ha asseverat; a banda d'opinar que "ningú no ha votat el PP ni Vox perquè continuï la invasió il·legal de 'menas' i immigrants". "Si Feijóo vol continuar estafant els seus votants, allà ell, nosaltres no ho farem", ha sentenciat. El PP ja ha informat els mitjans de comunicació que Feijóo valorarà aquest divendres des de la seu de Génova 13 la decisió presa pel partit d'extrema dreta.

Aquest dijous, als passadissos del Congrés dels Diputats, fonts de l’entorn més pròxim a Santiago Abascal donaven per fet que en la reunió de la tarda la direcció de Vox decidiria trencar amb els populars. Asseguraven que la decisió els beneficiaria electoralment, ara que Alvise Pérez ha xuclat vots de la formació situant-se a la dreta de Vox. “No hem entrat en política perquè 120 persones tinguin un sou”, responien aquestes mateixes fonts quan se’ls preguntava sobre el futur laboral de tots els càrrecs ultres col·locats dins dels diversos executius. Paral·lelament, la direcció del PP receptava calma. “Estem absolutament tranquils”, assenyalaven els inquilins de la setena planta de la seu de Génova 13. “Quan un no està còmode en una casa, ha de fer el que consideri oportú”, assenyalaven.

El pacte entre PSOE i PP sobre immigració

El pacte segellat aquest dimecres entre el govern espanyol i el PP assenyala que es repartiran de manera urgent 347 menors estrangers no acompanyats a les diverses comunitats de l’Estat, una distribució que situa Catalunya com el territori que més n’absorbirà, amb 31. Entre socialistes i populars no hi ha va haver entesa, en canvi, en la reforma de l’article 35 de la llei d’estrangeria, que hagués implicat fixar de forma permanent un repartiment automàtic de menors entre territoris cada vegada que n’arribin de nous.

 

El poder autonòmic que ostenta Vox

Ara mateix, Vox ocupa un total de dotze conselleries en els cinc governs autonòmics presidits pel PP dels quals en forma part. Els quatre membres de Vox que ocupen vicepresidències en executius autonòmics (Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Múrcia i Aragó) són també membres del Consell Executiu Nacional d'aquesta formació, que és l’òrgan directiu que s’ha reunit aquest dijous.

Castella i Lleó va ser la primera comunitat autònoma on el PP va permetre l'entrada de Vox al govern. El març de 2022, El popular Alfonso Fernández Mañueco va anunciar el pacte amb Vox que entregava a l'extrema dreta la vicepresidència, a càrrec de Juan García-Gallardo, i les conselleries d'Indústria, Comerç i Ocupació; Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural; i Cultura, Turisme i Esport, gestionades per Mariano Veganzones Díez, Gerardo Dueñas i Gonzalo Santonja, respectivament. Cal recordar que en aquesta comunitat, els ultres ja van amenaçar amb el trencament de la coalició quan els populars es van oposar a implementar les mesures antiavortament proposades per Gallardo. Finalment, però, van desistir.

El primer pacte que van fer les dues formacions després de les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M va ser el de la Generalitat Valenciana. Carlos Mazón va aconseguir la presidència gràcies al suport de l'extrema dreta, integrant-la en l'executiu. L'extorero Vicente Barrera va ser designat vicepresident i conseller de Cultura i Esports. Elisa Núñez va ser nomenada consellera de Justícia i Interior, mentre que José Luis Aguirre es va convertir en el responsable d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. Un altre acord entre el PP i Vox es va establir a Extremadura, on María Guardiola va ser investida presidenta. En aquesta autonomia, però, les concessions del PP van ser menors. Vox només va obtenir una conselleria, la de Gestió Forestal i Món Rural, ocupada per Ignacio Higuero després de la dimissió de Camino Limia, la primera persona nomenada pel càrrec.

Els populars van reafirmar la seva aliança amb Vox mitjançant dos acords més a l'Aragó i Múrcia, facilitant la investidura de Jorge Azcón i Fernando López Miras, respectivament. En aquestes regions, Vox té la vicepresidència i dues conselleries. Alejandro Nolasco és el vicepresident primer a l'Aragó i també conseller de Desenvolupament Territorial, Despoblament i Justícia, mentre que Ángel Samper és el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació. A Múrcia, José Ángel Antelo Paredes ocupa la vicepresidència i la conselleria d'Interior, mentre que José Manuel Pancorbo és el conseller de Foment.

Mazón decreta el cessament dels tres membres de Vox del seu govern

El president de la Generalitat, Carlos Mazón (PP), ha decretat el cessament dels tres membres de Vox del seu govern, Vicente Barrera com a vicepresident, Elisa Núñez com a consellera de Justícia i José Luis Aguirre com a conseller d'Agricultura, després de la ruptura dels pactes autonòmics anunciada pel líder de Vox, Santiago Abascal. Abans de conèixer la decisió de Vox, el president del Partit Popular a la Comunitat Valenciana (PPCV) i president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha garantit “l'estabilitat del Govern valencià sens dubte”, i encara que Vox decideixi trencar el seu pacte de govern, està disposat a “liderar el canvi” a la Comunitat Valenciana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!