Santiago Abascal ha tornat a Catalunya. I ho ha fet enmig d’una onada multitudinària de suport. El president de la formació d’extrema dreta Vox ha estat aclamat en la seva arribada a un auditori de Cornellà de Llobregat absolutament ple a vessar. L’excusa de la seva visita a terres catalanes era per participar en un acte que el partit ultra ha organitzat per a celebrar el primer any de Vox al Parlament. Ara bé, el cert és que aquesta fita ja va produir-se fa uns mesos, i no a principis de juny. El moment actual, en canvi, es veu marcat per les eleccions que tindran lloc en només unes setmanes a Andalusia, i en què la ultradreta aposta per entrar al futur govern. Sens dubte, el viatge d’Abascal a Catalunya no pot entendre’s sense emmarcar-la en el context de la campanya per a aquests comicis al sud d’Espanya.

De fet, Vox ja ha aprofitat la qüestió catalana per a guanyar-se vots a Andalusia. Fa només uns dies, Abascal ja va reclamar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya per respondre a la negativa del Govern a aplicar el 25% de castellà que obliga el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I, sense anar més lluny, el programa electoral dels ultres per a la regió andalusa situa com a primer punt “suspendre l’autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme”.

 

Però això, a Cornellà, no irrita el miler d’assistents que han seguit l’acte en directe. Al contrari: els crits de ‘Puigdemont, a prisión’ i els ‘Viva’ a Espanya, el rei, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han arrencat abans d'iniciar a l’esdeveniment. També hi ha hagut insults per a Laura Borràs i Pere Aragonès. L’entrada dels diputats catalans ha estat extensament aplaudida, especialment per al diputat gironí Alberto Tarradas. Però ha estat l’arribada del president nacional la que ha rebut un suport sense pal·liatius: els clams de ‘Presidente’ l’han acompanyat durant una bona estona mentre pujava a l’escenari.

Abascal reivindica la "Catalunya hispànica"

El discurs de Santiago Abascal s'ha centrat aviat en la situació a Catalunya. I ho ha fet per a reivindicar el seu caràcter espanyol. "Això és Espanya i continuarà sent Espanya", ha llançat. "Catalunya sempre ha estat una part de la història d'Espanya, i venim a defensar la Catalunya hispànica". També s'ha referit a l'article 155 de la Constitució que va aplicar-se el 2017 per fer front a la declaració d'independència, i que ha titllat de "155 de broma". "Uns no s'atrevien per la majoria absoluta, uns altres perquè eren còmplices i uns altres perquè volien eleccions avançades", ha dit en referència al PP, PSOE i Ciutadans respectivament.

Abascal ha anat més enllà i, com ja va fer uns dies en plena campanya per les eleccions andaluses, va exigir tornar a aplicar el mateix article per tal de poder respondre a la inacció del Govern en aplicar el 25% de castellà a les escoles, com ha dictat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Aquesta regió continua al marge de la llei, allunyada de la prosperitat i ha perdut l'esperança per culpa del separatisme colpista", ha bramat. "Hem d'aplicar de manera permanent i sostinguda el 155 fins a recuperar l'ordre constitucional i la llibertat per als nens que no poden estudiar en la seva llengua".

Acto de Vox en Cornellà Sergi Alcàzar

Garriga: “Ni Illa ni Aragonès”

Per la seva banda, el líder ultra a Catalunya, Ignacio Garriga, ha mencionat breument la política catalana, i ho ha fet per a carregar contra l’independentisme, però també el socialisme. “Ho diré ben clar perquè ho senti tothom: Ni Salvador Illa ni Pere Aragonès són la solució als problemes dels catalans; són la causa dels problemes”, ha llençat. Sobre els partits sobiranistes, ha avisat que “volen vulnerar la llei, atacar els fonaments i anar contra les llibertats”, i respecte al PSC ha alertat que és només “la muleta” dels independentistes.

Catalunya no és una nació. La nació és Espanya i Catalunya en forma part de manera orgullosa”, ha reblat. I en aquest punt també ha dirigit un avís al Partit Popular, després que aquesta formació afirmés que Espanya és un estat plurinacional, només perquè Alberto Núñez Feijóo ho rebutgés un dia després. “Ni els partits que diuen una cosa i canvien l’endemà ens poden convèncer. I, si no, que es dilueixen i s’integrin en altres partits per deixar-nos pas”. Posteriorment, la resta del seu discurs ha estat ple dels habituals atacs racistes.

Manifestació antifeixista

L’acte ultra no ha quedat sense una resposta per part de l’antifeixisme. Prop de dues-centes persones s’han reunit al centre de Cornellà i han caminat fins a les portes de l’auditori clamant consignes contra Vox. Però un cop aquí s’han topat amb un important operatiu policial que ha impedit el pas dels manifestants, que han acabat per marxar al cap d’una estona. Ahir, una trentena d’entitats ja van exigir a l’alcalde socialista de la ciutat que no llogués cap espai públic a la formació ultra, però va ser en va.

Manifestación contra acto de Vox en Cornellà - Sergi Alcàzar