El president de Vox, Santiago Abascal, ha respost a la decisió per part del govern espanyol de prohibir l'acte del partit ultra convocat a la ciutat autònoma de Ceuta pel dilluns 24. L'Executiu pretén evitar que l'acte alteri "la convivència pacífica" i culmini una setmana de tensions per l'anomenada crisi migratòria. Per contra, el líder de Vox ha tret pit i ha llançat un missatge amenaçant des d'una concentració a Sevilla: "Estarem a Ceuta sigui com sigui".
Arran de la recent crisi migratòria viscuda aquesta setmana a les fronteres entre l'Estat i el Marroc, Vox ha aprofitat la situació per aprofundir el seu discurs d'ultradreta, militarista i xenòfob, un 'frame' que el mateix Executiu sembla haver adoptat, almenys en part.
Davant la prohibició del govern espanyol, Abascal ha declarat davant les 1.000 persones al míting d'avui a Sevilla, sota els lemes "en defensa de les fronteres" i "stop invasió", que té la intenció de viatjar fins a Ceuta "amb autorització o sense". Malgrat que l'ultra no hagi dubtat en treure pit, també ha deixat espai pel victimisme, denunciant que la decisió del govern espanyol de prohibir l'acte polític "no té precedents."
També a Twitter, Abascal ha difós el mateix missatge: "Ceuta està sofrint la deixadesa del govern espanyol, que ha rendit les fronteres, i ni tan sols deixa als ceutins que es manifestin per exigir la protecció i les mesures que el govern els deu. Recorrerem i estarem a Ceuta, per descomptat".
Abascal tornarà a Ceuta
El líder de Vox ja va viatjar fins a la ciutat autònoma en plena crisi migratòria aquesta setmana, davant les càmeres de desenes de periodistes, per denunciar que l'Estat està sofrint una "invasió", exigir la militarització permanent de les fronteres, la construcció d'un mur "infranquejable" i la devolució immediata de totes les persones que la creuin. En aquest últim punt, l'Executiu espanyol també sembla coincidir amb els ultres.
Entre càntics clàssics entre els ultres com "yo soy español" i "menas no", Abascal ha volgut argumentar la seva postura al·ludint a 'l'efecte crida' de les persones migrades, un recurs molt popular entre els d’extrema dreta i que en realitat no existeix. "Detestem a alguns dels nostres compatriotes que obren les fronteres amb l'efecte crida", ha dit en referència al president de la Junta andalusa, Juanma Moreno.