Després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi fet oficial aquest dimarts el reconeixement d'Espanya a l'estat de Palestina, el president de Vox, Santiago Abascal, ha viatjat a Jerusalem, on s'ha reunit amb el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, per traslladar-li el suport del seu partit i desmarcar-se de l'acció de l'executiu espanyol. Segons ha informat el partit d'extrema dreta en un comunicat, Abascal ha reconegut "el dret a defensar-se" d'Israel i ha elogiat el mandatari israelià per la "fermesa" del seu país davant l'agressió de Hamàs. D'altra banda, ha criticat la manera d'actuar del president espanyol, i ha assegurat que "Pedro Sánchez no és Espanya". En aquest sentit, ha promès al mandatari israelià que intentarà revocar el reconeixement de Palestina.

Abascal ha denunciat que Sánchez està "tapant els seus casos de corrupció política i econòmica amb el reconeixement de l'Estat palestí" i també amb els "atacs" al president de l'Argentina, Javier Milei. El líder de Vox ha assegurat que "mentre hi hagi un sol ostatge en mans de Hamàs" i fins que "no desaparegui l'organització terrorista", cap govern, ni ningú, no té dret a demanar a Israel que "renunciï a les operacions d'autodefensa". Segons el comunicat de Vox, Netanyahu ha qualificat d'"exemplar" la "defensa de l'estat d'Israel" per part d'Abascal, i ha lamentat la "immensa intoxicació" que domina la cobertura mediàtica del conflicte a Gaza als països occidentals. També ha descartat que Israel es plantegi reconèixer la independència de Catalunya o d'altres territoris de l'Estat i li ha reafirmat el seu compromís amb la sobirania d'Espanya i la lluita antiterrorista. 

Aquest és el segon cop que Abascal viatja a Israel des que va començar el conflicte, ja hi havia estat el passat desembre, poc després de l'inici de l'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza en resposta a la massacre perpetrada per Hamàs el 7 d'octubre. Aquesta segona visita, però, es produeix en un context d'elevada tensió en les relacions diplomàtiques entre Espanya i Israel, que ha anat en augment en els últims dies. 

Malgrat l'ordre de Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) de les Nacions Unides que exigia a Israel aturar els bombardejos sobre Rafah, l'exèrcit israelià ha intensificat els atacs, que diumenge van provocar la mort d'una cinquantena de refugiats d'un camp de desplaçats, i que s'han continuat produint fins a aquest dimarts. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va qualificar de "genocidi" l'ofensiva israeliana, i Israel la va acusar de comprar el "relat infundat de Hamàs". Després d'aquestes paraules i davant l'imminent reconeixement de Palestina, aquest dilluns Israel va apujar encara més el to contra el govern espanyol, i el ministre d'Exteriors israelià va advertir: "A qui ens faci mal, li farem mal". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!