La sala penal del Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos de la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i diversos processats per l'1-O i confirma que no aplica l'amnistia al delicte de malversació en aquesta causa. La notícia es feia pública aquest dilluns i era un cop per als recursos presentats per Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull. Ara bé, el que són males notícies per a uns, són motiu d'alegria per a d'altres (que encara que intentin dissimular el tret els surt per la culata). Aquest dimarts l'ABC titula: "El Suprem ensenya el camí al Tribunal Constitucional: 'La voluntat del legislador no és suficient per aplicar la llei'", tot i que seria el mateix si titulés: "La premsa espanyola ensenya el camí al Tribunal Constitucional". El Suprem va comunicar aquest dilluns que considera que els condemnats van cometre malversació amb un benefici personal de caràcter patrimonial. Ara els integrants d'ERC i de Junts poden demanar empara al Tribunal Constitucionalque ja té sobre la taula la qüestió d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia presentada per l'alt tribunal espanyol per un cas de desordres públics, a més dels recursos del PP. Per cert, a l'ABC li ha fet gràcia l'expressió 'La Toga Nostra' (en referència a la màfia La Cosa Nostra) que han fet servir alguns independentistes per referir-se a la justícia espanyola. A la portada diu que l'expressió va sortir d'ERC, però realment va ser el secretari general de Junts, Jordi Turull, que va reaccionar amb un missatge a X a la decisió del Tribunal Suprem: “No n’esperàvem res de bo d’aquests jutges de #LaTogaNostra”, va dir Turull, que va afirmar que els magistrats “fan de legisladors, de tertulians, d’agitadors polítics i de justiciers” i “fan de tot menys aplicar la llei com els correspondria”.

Si seguim analitzant la portada d'aquest diari, veurem que ha trobat la resposta al perquè de la crisi diplomàtica entre Espanya i Mèxic (almenys això és el que assegura). La setmana passada, Mèxic va decidir excloure el rei Felip VI de la presa de possessió de la nova presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum, fins que Felip VI no respongui a la petició de López Obrador de demanar disculpes pel passat colonial. Doncs bé, el diari indica que el Govern dels Estats Units ha detectat que una part destacada d'una "campanya d'ingerència russa es dedica des de fa mesos a publicar informació en espanyol per obrir crisis entre la comunitat de països iberoamericans, d'una banda, i Espanya, Europa i els Estats Units de l'altra". I, segons ha pogut comprovar ara l'ABC, les empreses de comunicació coordinades pel rus sancionat Ilya Gambashidze han invertit abundants recursos en setmanes recents justificant i donant suport a la decisió d'Andrés Manuel López Obrador i la seva successora a la presidència mexicana, Claudia Sheinbaum, de no convidar el rei d'Espanya a la presa de possessió. El diari, segurament, creu que si això fos cert, el rei quedaria exempt de demanar disculpes. 

En clau internacional, El País destaca una notícia que s'ha conegut de matinada: "Israel ultima la invasió terrestre del Líban després de bombardejar Beirut". El titular queda una mica antiquat, ja que Israel ja ha posat en marxa la invasió terrestre amb què havia amenaçat. Comença així la "pròxima fase de la guerra", mentre segueixen els bombardejos als barris del sud de Beirut alhora que va atacar per primera vegada en aquesta nova ofensiva el campament de refugiats palestins d'Ein el-Hilweh. "Incursions terrestres limitades, localitzades i selectives, basades en informació precisa, contra objectius i infraestructures terroristes de Hezbol·là al sud del Líban", han anunciat en un comunicat les Forces de Defenses d'Israel (IDF) en confirmar un fet que feia dies que s'esperava. L'ofensiva s'ha centrat "en llogarets propers a la frontera", que, segons les forces israelianes, "representen una amenaça immediata per a les comunitats israelianes al nord d'Israel", i ha estat acompanyada per la Força Aèria i amb artilleria. Encara no se sap la quantitat de víctimes o l'abast de la primera nit d'ofensiva, però el Ministeri de Salut libanès, poc abans que comencés, ha alertat que les últimes 24 hores els diferents atacs israelians al país han deixat 95 morts i 172 ferits. El Mundo també escull el conflicte per obrir l'edició: "Incursions llampec d'Israel colpegen el Líban", titula. El rotatiu explica que davant la imminència de l'operació terrestre, Hezbol·là ha intensificat els atacs aquesta nit contra les tropes israelianes que es concentraven a la frontera. Es tracta de la primera invasió israeliana al Líban en gairebé dues dècades, després de les executades el 1978, 1982 i 2006, i es realitza després de la intensa campanya d'Israel contra Hezbol·là i que el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, anunciés dilluns que "la següent etapa de la guerra contra Hezbol·là començarà aviat". Què diuen la resta de portades d'aquest dimarts?

ABC
El Mundo
El País
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
El Punt Avui
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!