El PSOE anunciava aquest dilluns a la tarda que, malgrat que havia anunciat —i aprovat a l'executiva d'aquest dilluns al matí— la celebració del seu 41è Congrés Federal per als dies 15, 16 i 17 de novembre, la cita tindrà lloc finalment el 29 i 30 de novembre i l'1 de desembre. Segons la formació, el canvi és fruit de “qüestions de logística”. Els socialistes espanyols reblaran la convocatòria del Congrés aquest dissabte durant la reunió del Comitè Federal del partit. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, optarà a la reelecció com a secretari general del partit. El PSOE repta els barons crítics amb l'acord de finançament signat amb ERC a plantejar al Congrés les seves posicions. Aquest congrés se celebrarà en un marc de certa tensió interna per les crítiques que alguns barons com Emiliano García-Page o la federació aragonesa del PSOE han fet sobre el pacte de finançament assolit entre els socialistes i ERC. El pacte ha topat amb una reacció frontal del PP i també amb crítiques per part d'alguns barons socialistes. És el cas del president del PSOE de Castella- la Manxa, Emiliano García-Page, però també dels socialistes aragonesos, que la setmana passada van aprovar per unanimitat —en una votació a la qual no van participar els afins a Sánchez— el seu posicionament contrari al finançament acordat amb ERC. La premsa d'aquest dimarts acusa el president del govern espanyol de voler fer-se un PSOE a mida i, per exemple, El Mundo titula: “Sánchez impulsarà 4 nous barons per 'alinear' el PSOE”. El rotatiu explica que el Congrés Federal servirà a Sánchez per “impulsar nous lideratges a almenys quatre autonomies i modelar un PSOE més a mida”. De fet, fonts del partit asseguren al diari que la intenció del president espanyol és impulsar nous barons a Andalusia, Castella i Lleó, Aragó i la Comunitat de Madrid. I això no és tot, El Mundo adverteix que els sanchistes “ni tan sols descarten una candidatura alternativa a Extremadura”, malgrat la recent victòria de Miguel Ángel Gallardo en primàries davant de la candidata sanchista.

Per la seva banda, l'ABC titula: “Desafiament de Sánchez als crítics del PSOE perquè donin la cara sobre la quota al comitè federal”. El diari considera que el canvi de data de la celebració del congrés i la intenció del secretari general del PSOE de revalidar el títol, “Sánchez recorre una vegada més al seu 'Manual de supervivència' per intentar fer callar les veus crítiques dins del partit i forçar una successió de congressos regionals en què intentar col·locar fidels als territoris”. “L'assumpte que més polèmica ha generat durant els mesos de juliol i agost ha estat el pacte amb ERC, que va permetre la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya”, afegeix el rotatiu. El mateix explica La Razón, que afirma que “Sánchez planteja una catarsi al PSOE i la Moncloa per resistir”. El diari madrileny es refereix a Sánchez com una persona “imprevisible” i confirma que al partit i a certes federacions “ja s'escampa el nerviosisme pels passos que pugui fer” el president espanyol. “Amb Pedro no se sap mai”, diu un dirigent socialista al citat diari que no dubta a recordar que Sánchez “va ser capaç de desempallegar-se de la seva guàrdia pretoriana”, en referència a Redondo, Calvo i Ábalos.

Finalment, en clau internacional, l'ABC relata que els Estats Units ha confiscat l'avió oficial del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, en una operació que ha realitzat a la República Dominicana i sobre la base de les violacions de les sancions que pesen sobre Veneçuela. En un comunicat, el govern nord-americà ha confirmat la informació filtrada prèviament per la CNN i ha anunciat la confiscació d'una aeronau Dassault Falcon 900EX propietat de Nicolás Maduro i de persones afiliades a ell a Veneçuela, que era operada en nom seu. L'aeronau ha estat confiscada a la República Dominicana amb l'assistència de les autoritats del país i transferida a Florida (EUA) per haver estat “comprada il·legalment” per 13 milions de dòlars “a través d'una empresa fantasma i treta de contraban dels Estats Units per al seu ús per part de Nicolás Maduro i els seus companys”, ha denunciat el fiscal general, Merrick B. Garland. Segons la investigació, a finals del 2022 i principis del 2023 persones afiliades a Maduro suposadament van utilitzar una empresa fantasma amb seu al Carib per ocultar la seva participació en la compra il·legal de l'avió a una empresa amb seu al Districte Sud de Florida. Fem un cop d'ull a la resta de portades d'aquest dimarts:

El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón
El Periódico
El Periódico
La Vanguardia
La Vanguardia
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!