Hi ha gestos que no necessiten explicació i un dels més evidents és el dit aixecat quan es parla; el famós dit acusador. Si assenyales algú directament, estàs advertint aquesta persona, si no apunta a ningú, és una advertència en general, com la del dit amenaçador protagonista de la portada de l'ABC d'aquest dijous. El president a l'exili, Carles Puigdemont, fa tremolar els lectors d'aquest diari que, d'entrada, no sabran a qui va adreçada l'advertència, però si llegeixen el titular que acompanya la imatge, veuran que el dit està dedicat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Puigdemont insta els seus diputats a aprofitar la debilitat de Sánchez", explica el diari, que també afegeix que "el pròfug reuneix la cúpula de Junts a Waterloo sense revelar el seu futur i advertint de la fragilitat del PSOE a Barcelona i Madrid". Això que no aclareix el seu futur no és del tot cert, perquè aquest dimecres, Carles Puigdemont va comunicar als diputats de Junts que descarta exercir de cap de l'oposició, tal com va avançar El Nacional.cat. L’expresident de la Generalitat ha adduït, precisament, que atesa la responsabilitat que va assumir amb aquell càrrec, no pot exercir ara de cap de l’oposició. Puigdemont mantindrà, però, l’escó de diputat a l’espera del que passi amb la llei d’amnistia, que el Tribunal Suprem no li vol aplicar i sobre la qual el Tribunal Constitucional tindrà l’última paraula. El que sí que és cert és el tema d'"aprofitar la debilitat de Sánchez": el president a l'exili va fer una crida perquè el seu partit i el grup parlamentari aprofitin la "fragilitat" dels presidents Salvador Illa i Pedro Sánchez. Puigdemont va exigir a Illa i a Sánchez que parlin directament amb Junts, i no a través d'intermediaris. A El Mundo, por la seva banda, Puigdemont diu: "Ara menys que mai tenim intenció de sostenir el govern espanyol". 

Doncs el president a l'exili mantindrà l'escó a l'espera de què passi amb la llei d'amnistia, i precisament sobre aquesta llei hi ha una novetat a la portada d'El País que explica que "l'Advocacia de l'Estat acusa el Suprem de fer servir 'criteris polítics'". L'Advocacia de l'Estat, que depèn del Ministeri de Justícia, va presentar aquest dimecres davant del Tribunal Constitucional les seves al·legacions a la qüestió d'inconstitucionalitat contra la llei d'amnistia presentada per la Sala Penal del Tribunal Suprem. En cas que s'admeti, l'Advocacia sol·licita que es desestimin les qüestions de fons plantejades pel Suprem en entendre que la llei d'amnistia no és arbitrària ni vulnera els principis constitucionals d'igualtat i de seguretat jurídica. L'Advocacia de l'Estat retreu a la sala penal del Suprem haver utilitzat en el seu recurs contra la llei d'amnistia “arguments de caràcter polític i doctrinal que excedeixen sobradament el caràcter juridicoconstitucional propi d'una qüestió d'inconstitucionalitat”.

En clau internacional, i després que l'Iran llencés dimarts desenes de míssils contra territori israelià enmig d'una escalada bèl·lica regional, ara s'espera la resposta d'Israel i, segons apunta La Razón, podria incloure un atac a les centrals nuclears. Segons el diari, Israel podria respondre atacant infraestructures estratègiques de l'Iran, com ara plataformes de gas o petroli, o apuntant directament a les instal·lacions nuclears de l'Iran, segons funcionaris israelians. De moment, Israel ha declarat el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, com a persona “non grata” i li ha prohibit l’entrada al país. Així ho ha anunciat el ministre d’Exteriors israelià, Israel Katz, que ha acusat Guterres de no voler condemnar “inequívocament” l’atac amb míssils de l’Iran contra Israel. “No es mereix trepitjar territori israelià”, ha afirmat Katz, que ha acusat el secretari general de l’ONU de “donar suport als terroristes, violadors i assassins de Hamàs, Hezbollah, els houthis i ara l’Iran”. “Serà recordat com una taca a la història de les Nacions Unides”, ha afirmat Katz en un missatge a la xarxa social X. Què diuen la resta de portades d'aquest dijous?

ABC
El País
El Mundo
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
El Punt Avui
Ara
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!