L’Audiència de Barcelona ha absolt Jordi Montull i la seva dona, Mercè Mir, de l’acusació d’haver ocultat un lloguer d’un habitatge al Masnou per no haver de tornar al Palau de la Música els diners que  Montull i  Fèlix Millet, difunt, van sostreure a l’entitat. La secció 10 de l’Audiència de Barcelona va condemnar-los a  elevades penes de presó, que han complert parcialment, i a tornar els 23,8 milions d’euros de responsabilitat civil al Palau, dels quals, per ara, s’han recuperat  uns 12 milions amb la venda de patrimoni de tots dos. La Fiscalia i l’acusació particular de la Fundació Privada Orfeó Català – Palau de la Música van demanar 2 anys de presó per a Montull i la seva dona pel  delicte de frustració a l'execució per suposadament haver ocultat el cobrament de 31.500 euros en el lloguer de la casa embargada.

En el judici, Montull i Mir van negar haver ocultat aquests diners al tribunal executor de la condemna i que destinaven els diners del lloguer a pagar despeses i impostos de la finca, finalment venuda en subhasta. Ara, la secció 7a de l’Audiència de Barcelona els ha donat la raó i en la sentència, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat,  aquest dimarts, el tribunal sosté que “no hi ha prova de l’ocultació ni de la seva voluntat de dilatar l’execució de la condemna”, tal com exigeix el delicte. I, qualifica “d’escassa rellevància” els diners d’aquest lloguer, enfront de la milionària  condemna imposada i encara pendent. A més, el tribunal detalla que Mir ja ha abonat els 380.000 euros que se li exigia en la condemna  com a cooperadora en el cas del Palau, en la sentència que va ser ferma el 2020.

Els "fruits de l’immoble no afectats"

En el judici, l’octubre passat, el fiscal i les acusacions del Palau de la Música i del Consorci van demanar per a cada un d'ells dos anys de presó pel delicte frustració a l'execució, o alternativament a 6 mesos de presó per ocultació de béns. La finca del Masnou era de titularitat compartida al 50% entre el matrimoni i Mir el va llogar per 1.500 euros al mes i el cobrava al seu compte  bancari, tot l’any 2019 i 9 mesos del 2020, que es va descobrir quan va fer la seva declaració a Hisenda. En el judici, el fiscal Abel Andrade va assegurar que la parella va ocultar aquests ingressos al tribunal del cas Palau perquè Montull va comunicar al tribunal executor que només podia pagar 500 euros al mes perquè cobrava uns 2.000 euros de pensió i la seva dona, res. L’any 2021 Hisenda va alertar del cobrament d’aquest lloguer en ser declarat. L’advocada del Palau de la Música, Laura Parés, també va insistir que la parella Montull Mir va ocultar el cobrament d’aquest lloguer al tribunal del cas Palau.

En la sentència, però,  el tribunal de la secció 7a -format pels magistrats José Grau, Ana Rodríguez i María Cavo, ponent - sosté que l’immoble del Masnou estava embargat des del 2012, per part de l’instructor del cas Palau, i que “els fruits de l’immoble no estaven afectats per l’embargament”.  A més, hi precisa que no hi ha ocultació del lloguer ingressat, sinó "discrepàncies" del que cobrava Montull i que no hi ha una acció per a enganyar de la parella. El tribunal hi conclou: “La dilació en una executòria fins a tal punt complexa no pot atribuir-se a la pèrdua de 31.500 euros. Tampoc és una quantitat rellevant amb relació a la milionària suma pendent per als creditors”.

Paral·lelament, els Montull i les  dues filles de Millet tenen una segona causa pendent per  suposadament amagar lloguers al tribunal del cas Palau.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!