L'Audiència de Barcelona ha absolt l'expresident del Cesicat Carles Flamerich de l'acusació d'espiar els correus electrònics d'un excol·laborador. També ha quedat absolt un alt càrrec de l'organisme que supervisa la seguretat informàtica de la Generalitat, Xavier Panadero, també acusat per Albert G. i la fiscalia de revelació de secrets per haver llegit correus dirigits a exconsellers com Felip Puig o Ramon Espadaler.

La fiscalia demanava quatre anys i tres mesos de presó i vuit anys d'inhabilitació per a tots dos per un delicte de descobriment de secrets. L'acusació particular demanava cinc anys de presó i dotze d'inhabilitació.

Segons la sentència, confirmada per l'ACN a través de fonts jurídiques, els acusats mai van tenir accés directe als correus de l'extreballador. A més, tampoc afectaven la seva intimitat. El tribunal considera legítim que a causa d'una amenaça de filtració d'informació, es creés un sistema per remetre tots els correus enviats per Albert G. a una bústia per al seu posterior anàlisi. A més, els exconsellers també reenviaven correus als dos acusats, així que el tribunal considera que Flamerich i Panadero podrien haver accedit als correus d'Albert G. a través d'aquesta via.

La versió de la fiscalia

Segons la fiscalia, l'excolaborador Albert G. va començar el març del 2013 a enviar correus electrònics als dos acusats i a altres alts càrrecs de la Generalitat, com al conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig, de qui depenia el Cesicat, i posteriorment al d'Interior, Ramon Espadaler.

En els missatges explicava suposades irregularitats i deficiències observades en el funcionament del Cesicat. Segons aquest treballador, els contractes públics del Cesicat s'adjudicaven a empreses relacionades amb la sectorial de les TIC de CDC, liderada per Flamerich, i també denunciava vulnerabilitats de seguretat.

Els acusats van decidir descobrir tot el que el treballador podia comunicar "qüestionant la seva professionalitat" i, sense autorització judicial ni cap paràmetre d'actuació pautat legalment, van crear un sistema d'interceptació de correus, assegura la fiscalia.

Així, es filtraven tots els 'mails' que el treballador enviava des del seu correu a destinataris del domini gencat.cat. Aquest sistema va crear una bústia accessible pels acusats a la qual arribaven tots aquests correus, que també arribaven als seus destinataris legítims. Un dels correus, enviat el 14 de maig als consellers citats, va ser llegit i respost per Flamerich. A més, molts dels correus que l'extreballador enviava rebien un missatge automàtic de resposta poc després que deia que havia estat llegit per Flamerich o Panadero, assegura el ministeri fiscal.

Les ombres de la denúncia

En la seva declaració al judici, Albert G. va ratificar els fets, però les defenses van intentar desacreditar la seva versió evidenciant que va enviar els correus quan ja no treballava al Cesicat, va aportar documents molt després de la denúncia i va posar-se en contacte amb els acusats els anys 2018 i 2019 per demanar-los diners a canvi de retirar la denúncia.

La versió de Flamerich

Per la seva banda, Flamerich va assegurar que tot el cas és un "muntatge" contra ell per part de l'informàtic. Segons ell, no tenia sentit que fos l'únic en rebre la còpia dels correus que enviava aquest informàtic als consellers Felip Puig i Ramon Espadaler, i creu que algú va manipular el correu o suplantar-li la identitat, cosa que va considerar "molt fàcil" de fer.

Flamerich va explicar la mala relació que va tenir amb l'informàtic, que li exigia constantment que destituís Panadero i era força agressiu verbalment. Qui va acabar fora del Cesicat al cap de poc va ser el mateix informàtic, i creu que això va desencadenar els seus atacs contra ell. Va explicar que aquest informàtic era molt bo en la seva feina, però no sabia treballar en equip.

De fet, mentre va treballar allà, aquest informàtic mai va informar directament a Flamerich de cap problema de seguretat informàtica als correus de la Generalitat ni del suposat robatori de contrasenyes per part de 'hackers' de l'Europa de l'Est. En tot cas, va assegurar que ell mai va llegir els mails que Albert G. va enviar a consellers però no va saber assegurar si en va respondre algun que li hagués arribat indirectament.

Per la seva banda, l'altre acusat, Xavier Panadero, exresponsable de Gestió d'Incidents del mateix organisme, va admetre que ell rebia alertes dels correus que enviava Albert G., però no pas el missatge del correu. En tot cas, va dir que no va ser ell qui va dissenyar ni activar el filtre i que mai ningú li va recriminar haver rebut aquelles alertes.

La conclusió dels pèrits

Igualment van declarar tres pèrits informàtics, que van tenir algunes discrepàncies entre ells. Van explicar que les dades originals dels correus només es guarden dos anys, i que ells hi van poder accedir el 2019, quan molta informació ja s'havia esborrat. En tot cas, sobre el correu inicial d'Albert G. al conseller Felip Puig, van explicar que es podia haver manipulat de moltes maneres, i van reconèixer que aquell col·laborador del Cesicat segurament té més coneixements informàtics que ells mateixos.

No tenen evidències de com es va crear el filtre que desviava els correus d'aquest informàtic però van apuntar la hipòtesi que s'hauria creat un sistema per alertar a Panadero de tots els mails que Albert G. enviava a adreces de la Generalitat.