El TSJC ha absolt el manifestant independentista acusat d'agredir un motorista durant el tall de la Ronda de Dalt que va tenir lloc en el marc de la vaga general del 8 de novembre del 2017, convocada contra l'aplicació de l'article 155. La sala d'apel·lacions d'aquest tribunal ha estimat el recurs presentat per Alerta Solidària en aquest sentit, i que anul·la la multa de 360 euros i la indemnització 2.325 euros per un delicte de lesions dictada per l’Audiència de Barcelona prèviament. La sentència ha considerat que no ha quedat demostrat que l’home propinés una puntada de peu a la zona facial del casc de la víctima i ha manifestat que és "poc probable" que la pèrdua de dents que va patir fos una conseqüència directa del cop que va rebre. Es tracta d'una altra sentència a un independentista per uns fets que van tenir lloc fa cinc anys: en les últimes setmanes, s'ha condemnat a manifestants de la investidura fallida de Carles Puigdemont i també s'ha fixat data pel judici per desordres d'un grup de manifestants del Bages a les Marxes per la Llibertat del 2019, que denuncien l'allargament del seu procés.
El motorista va intentar creuar la protesta independentista contra el 155
Segons la sentència del TSJC, que dona la raó al manifestant independentista, els fets van tenir lloc cap a tres quarts de nou del matí del 8 de novembre de 2017, quan el motorista Francisco José B. B., va arribar a la Ronda de Dalt procedent de Mataró i va intentar creuar la protesta de forma reiterada per anar al seu lloc de treball, ubicat a la carretera de l’Arrabassada. El text apunta que aquest conductor va demanar passar i en veure que no el deixaven va començar a donar “fortes accelerades” amb la seva motocicleta. “Es va iniciar una forta discussió entre ell i els manifestants, que el van increpar i van formar un tumult al seu voltant”, relata l’escrit que afirma que en un moment donat “una de les persones que l’envoltava va agafar la motocicleta per la part frontal i la va fer caure a terra”, provocant, en el procés, que la cama d’aquest conductor “quedés atrapada sota el vehicle”. En aquest sentit, la sentència remarca que “no ha quedat demostrat que l’acusat, Moisés Fernandéz propinés una puntada de peu a la zona facial del casc que duia Francisco José B. B.”.
La sentència del TSJC també fa referència a les declaracions dels Mossos que van testificar en el judici i que van afirmar que no van veure Francisco José sagnant, a diferència d'altres testimonis. Els mateixos agents “no van donar credibilitat” a l’agressió que va afirmar haver patit el motorista perquè “no presentava signes externs”. Alhora, l'escrit apunta que una de les proves pericials aportades durant el judici van determinar que el motorista "tenia mala salut bucodental”, assenyalant que la pèrdua de dents que hauria patit l’home no ha d'estar relacionada directament amb els fets. A això se li ha d'afegir la declaració d'un metge forense que va intervenir en el judici, que va aclarir que era difícil que una puntada de peu amb el casc posat pogués provocar la pèrdua de peces dentals, tal com va passar.
Alerta Solidària celebra la victòria: "No hi ha més remei que donar-nos la raó"
"Després d'anys de criminalitzar la protesta de la Vaga General del 8 de novembre de 2017, tenim la darrera sentència que ens dona la raó i absol en Moisès, veí de Nou Barris", ha celebrat Alerta Solidària aquest matí a les xarxes, després de conèixer la decisió judicial."El felicitem a ell i a les seves companyes per no haver deixat mai de lluitar!", tampoc després que l'Audiència de Barcelona el declarés culpable dels mateixos fets el 2021. Llavors, els seus advocats van recórrer a la sala d’apel·lacions del TSJC, que ara els ha donat la raó.
"Un nou recurs d'apel·lació és estimat i redibuixa el relat fàctic d'aquell 8 de novembre: no hi va haver agressions dels independentistes, que exercien netament el seu dret a la manifestació". Tal com demostra el que d'aquest manifestant, o els últims que s'han conegut en els darrers dies, "la batalla per defensar-nos és llarga perquè remem en contra d'un sistema judicial aplicat en coaccionar-nos a força d'imposar-nos aberracions jurídiques malgrat que saben que en instàncies superiors no hi haurà més remei que donar-nos la raó", conclou l'organització.