La Fiscalia ha retirat les acusacions de desordres públics contra 6 dels 9 de Lledoners jutjats aquesta setmana. El Ministeri Públic ha rebaixat, a més, el delicte de lesions a un delicte lleu, tot i que continua mantenint el delicte d'atemptat contra l'autoritat. En la recta final del judici la Fiscalia ha fet un pas enrere. Avui el judici ha quedat vist per sentència després de la declaració dels acusats. Ha estat en les conclusions finals que el jutge ha absolt 6 dels acusats davant la retirada de les acusacions per part de la Fiscalia.

Durant la primera sessió del judici, van declarar els testimonis. La gran majoria eren els agents antiavalots que van identificar els activistes. Durant la vista van descriure els fets, però no van poder reconèixer els acusats com a autors dels fets. Els agents van relatar els fets i han explicat que aquella matinada es va vessar oli a la C-55, la carretera que porta a l'accés de la presó de Lledoners, es van fer barricades amb palets i punxes i un cadenat, per impedir el trasllat dels presos polítics. I que tres dels acusats havien estat identificats prèviament. Entre els testimonis hi ha un caporal pendent d'un judici per una agressió racista i que actualment està apartat dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

En les conclusions finals, la fiscalia ha retirat l'acusació contra sis dels encausats als quals només acusava de desordres públics. D'aquesta manera, tal com ha volgut deixar clar la magistrada del penal 1 de Manresa, sis dels nou acusats quedaran absolts del cas conegut com a '9 de Lledoners'. Per als altres tres, però, manté els delictes d'atemptat contra l'autoritat desordres públics. "Encara que els policies no veiessin qui els va colpejar, afirmen que els van veure a primera línia", ha justificat la responsable del ministeri públic. Pel que fa al delicte de lesions, l'ha rebaixat a lleu en considerar que només van precisar "d'una primera assistència facultativa". D'aquesta manera, la pena que la fiscalia demana per als tres encausats és de 5 anys de presó i una multa de 1.080 euros.

Per la seva part, la Generalitat, que exerceix d'acusació particular en la defensa dels agents, manté la seva acusació contra els tres acusats -el mateix que segueix acusant la fiscalia- per un delicte d'atemptat contra l'autoritat i ha rebaixat el de lesions greus a lleus. Per contra, ha retirat el de desordres públics per a tots tres en considerar que no hi va haver "alteració de la pau pública". En total, la Generalitat demana per a tots tres 6 mesos de presó i una multa de 720 euros per a cadascun d'ells.

Per contra, les defenses dels tres encausats que segueixen acusats en demanen l'absolució. A la sortida Josep Rosell, advocat d'un dels acusats, confiava en el fet que la magistrada del Penal 1 absolgui al seu client, encara que no descartava arribar a instàncies superiors en cas que no sigui així. "Cap prova els incrimina", ha recalcat, tot assegurant que "una persona no pot ser condemnada només per la declaració d'un agent i més si aquest és part del procés". També la Teresa Rosell, lletrada d'un altre dels acusats, es mostrava confiada en que arribi una sentència "justa i basada en el principi de presumpció d'innocència",

Per la seva part, David Aranda, advocat del tercer dels acusats, ha lamentat que el que s'ha jutjat ha estat "el dret a mobilització i a la llibertat d'expressió". "Ha estat un judici esperpèntic, amb els mossos amb memòria selectiva... malauradament se'ls ha jutjat per estar només en un lloc en un moment determinat", s'ha queixat. Malgrat que els seus clients han estat tots absolts, la lletrada d'Alerta Solidària, Eva Pous, ha qualificat el judici de "farsa". "Celebrem que no puguin condemnar-los, però encara hi ha tres persones acusades de forma injustificada per proves que no existeixen", ha lamentat.

 

La controvertida acusació de la Generalitat

El judici, que va començar aquest dimarts, va arrencar amb les crítiques dels acusats contra la Generalitat per no retirar-se de l'acusació. L'advocada Eva Pous, del col·lectiu Alerta Solidària, que exerceix la defensa d'alguns acusats, ha recordat que la causa es va iniciar quan JxCat liderava el Govern i ha prosseguit amb ERC al capdavant de l'executiu, sense que l'administració catalana hagi retirat les acusacions. Pous ha denunciat que la Generalitat no solament acusa els independentistes per un delicte d'atemptat contra l'autoritat, sinó també per desordres públics.
 

 

També Josep Rossell, advocat d'uns altres dels acusats, ha censurat l'actuació de la Generalitat i ha lamentat que en aquest judici afronten una petició de penes "injustes" i "desproporcionades", ja que està convençut que si els fets haguessin ocorregut en una vaga de taxistes o de maquinistes de tren, per exemple, no s'hauria arribat a aquesta situació.

 

 

El suport dels presos polítics

Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Cuixart han donat suport aquest dimecres al matí als 9 de Lledoners. Tots tres s'han traslladat fins als jutjats de Manresa on se celebra la segona i última jornada del judici contra els nous activistes acusats per incidents que es van produir als voltants de la presó de Lledoners, el dia que els presos polítics van ser traslladats des de Madrid.

L'exconseller de Presidència Jordi Turull ha demanat al Govern que retiri la seva acusació contra "els 9 de Lledoners", jutjats pels incidents en un trasllat dels presos del procés a Madrid, per no donar munició a la Fiscalia i a la cúpula judicial en la seva "repressió" als independentistes. Acompanyat pel també exconseller Josep Rull, Turull ha acudit avui a les portes del jutjat de Manresa (Bages) per mostrar el seu suport als nou independentistes per a qui la Fiscalia demana penes d'entre tres i set anys de presó —i a tres d'ells la Generalitat un any i mig—, per intentar impedir el trasllat dels presos del procés al Tribunal Suprem l'1 de febrer de 2019. Turull, un dels presos del procés que va ser condemnat pel Suprem —i posteriorment indultat pel govern espanyol—, ha assegurat als periodistes que desitja que la Generalitat pugui retirar avui —abans que el judici quedi vist per a sentència— la seva acusació contra els nou acusats, "especialment davant la falta de proves que —segons el seu parer— s'està posant en evidència".
 

 

En la sessió d'ahir del judici, al jutjat penal 1 de Manresa, van testificar, entre d'altres, els tres mossos ferits, que van relatar els cops i les lesions que van patir durant les protestes, encara que no van poder identificar cap dels acusats, entre ells dos dels CDR als quals l'Audiència Nacional va processar per terrorisme. "En aquest cas s'ha de saber rectificar, i crec que (la Generalitat) hi és a temps", ha assegurat Turull (de JxCat), que ha apuntat que els serveis jurídics de l'administració catalana haurien de retirar la seva acusació a independentistes "d'ara endavant". "Als Mossos se'ls ha de defensar d'una altra manera, amb més recursos i més suport, però no donant munició a una Fiscalia i a una Justícia, sobretot la cúpula judicial, que ha demostrat que qualsevol independentista que es mou més del que ells consideren acceptable és víctima de la repressió", ha insistit Turull.

Els advocats dels nou acusats van carregar ahir contra la Generalitat per demanar penes de 18 mesos per a tres dels activistes, i davant d'això la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va indicar que s'estava estudiant "de nou" la posició dels serveis jurídics de l'administració catalana en aquest cas, a l'espera que en la sessió d'aquest dimecres es concreti la petició definitiva de penes abans que el judici quedi vist per a sentència. Plaja va recordar que el cas d'"els 9 de Lledoners" es remunta al 2019 i que l'actual conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ja va deixar clar des del primer dia del seu mandat que el Govern aplicaria un criteri "diferent" del d'"etapes anteriors" i que la Generalitat es personaria en casos amb agents dels Mossos amb "lesions acreditades", però no acusarien per altres delictes com desordres públics. La portaveu del Govern va precisar no obstant això que en el cas d'"els 9 de Lledoners" hi ha agents amb lesions acreditades durant les protestes per intentar impedir el trasllat dels presos del procés de la presó de Lledoners cap al Suprem.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Xavier Pellicer, que també ha acudit a les portes del jutjat de Manresa, ha demanat "menys oportunisme polític, menys paraules" i més "fets" per "evitar el que a ulls de tota la societat és un despropòsit", com són les acusacions particulars de la Generalitat "contra manifestants". Pellicer ha demanat que en el cas d'"els 9 de Lledoners" la Generalitat es retiri com a acusació particular i que també ho faci en les "més de 40 causes" en què l'administració catalana està personada contra independentistes. "Això són fets, la resta paraules que se les emporta el vent", ha lamentat.