Absolts una dècada després de ser denunciats i detinguts. L’Audiència de Tarragona ha absolt l’exalcalde convergent de Torredembarra Daniel Masagué i  9 persones més (entre ells cinc regidors), acusats per la Fiscalia d’Anticorrupció dels delictes de malversació i prevaricació pel lloguer de dos locals a dues empreses amb fons públics el 2011 i 2014. El cas Torredembarra va derivar en el cas 3%, de finançament irregular de CDC, que l’Audiència Nacional encara té pendent de jutjar. La Guàrdia Civil va detenir Masagué, quan era alcalde el 2014 per irregularitats en la contractació de la consultora Efial, i d'aquí  el jutge del Vendrell, va obrir distintes peces, com la contractació dels dos locals, un dels quals va ser destinat a la comissaria de la policia, i la del 3%.

En la resolució, comunicada aquest dijous pel gabinet de premsa del TSJC, la secció 4a de l'Audiència de Tarragona afirma que “resulta del tot impossible identificar la concurrència dels delictes  contra l’Administració Pública” perquè “no ha quedat provada una irregularitat administrativa en la tramitació dels expedients. Anticorrupció demanava 4 anys  i 6 mesos de presó per a l'exalcalde de CDC a més de 16 anys d'inhabilitació a càrrec públic.

 

Tots els acusats, absolts

A més del llavors alcalde, el tribunal també ha absolt  els regidors José Oviedo (PP), Juan Pérez (ADT), Santi Ardèvol (CiU), i Pere Font (CiU); la cap de contractació municipal, Montserrat Córcoles; el coordinador d'Urbanisme, Jaume Vila, i l'enginyer municipal, Vicenç Ruiz,  a més dels responsables dels locals i les seves mercantils UTILLAJES RAFAEL ONIEVA, S.L, DICA TORREDEMBARRA, S.L i VICSAN GESTIÓN PATRIMONIAL, S.L, a les quals el consistori va contractar els seus locals. En el judici, la Fiscalia  va retirar l’acusació a la llavors regidora Francisca Felguera (UDC) i a Xavier X. T.

Tombada la tesi d'Anticorrupció

Els contractes van ser denunciats a l’Oficina Antifrau de Catalunya, després de rebre informes municipals en contra. En concret,  pel local del carrer Garraf -que és l'actual comissaria-  es va pagar 222.759 euros, i pel local del carrer Riera Gaià -que havia de ser un centre cultural, però calien reformes i no es va ocupar, es va abonar 107.708 euros. Segons els dos fiscals anticorrupció, José Grinda i Fernando Bermejo, els acusats van actuar "tot sabent" que els dos contractes eren "tan contraris a la llei com la pèrdua de diners de l'Ajuntament”. 

El tribunal de l’Audiència de Tarragona -formada pels magistrats Mª Concepción Montardit Chica, presidenta, Antonio Fernández Mata i Jorge Mora Amante- contradiu ara la tesi dels fiscals d’Anticorrupció.  “Com s'ha repetit al llarg de tota aquesta sentència, fart repetit també per la jurisprudència i minuciosament explicat pels perits administrativistes, no tot l'irregular en l'àmbit administratiu -si n'hi hagués-, és constitutiu de delicte; i, per descomptat, no identificant-se aquest animus defraudatori que, conforme a la tesi de les acusacions, vindria a presidir totes les conductes en el si d'uns expedients administratius que tants aspectes precisables abasten podent donar lloc a discrepàncies o a diferents interpretacions, considerem que, conseqüentment amb això, de cap manera poden conduir a les conseqüències penals preteses per les acusacions pública i particular”, manifesta el tribunal.

I,  sense apreciar els delictes de malversació ni de prevaricació, el tribunal absol els 10 acusats i a les dues empreses.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!