L'Audiència Provincial de Cadis ha dictat una interlocutòria que confirma l'arxivament de la causa per als 16 guàrdies civils que havien estat denunciats per diverses organitzacions no governamentals per la seva presumpta implicació en la mort de 15 immigrants subsaharians el 6 de febrer de 2014 a la platja del Tarajal de Ceuta.
Segons la interlocutòria, l'ús del material antiavalots fet servir aquell dia pels guàrdies va ser "adequat i proporcional" a les circumstàncies i al permès. L'Audiència afirma que no hi ha una prova indiciària que contradigui l'afirmació que l'actuació policial es va ajustar als principis bàsics exigibles per a aquestes intervencions.
Els fets van passar a primeres hores del matí del 6 de febrer de 2014 quan més de 250 de subsaharians van intentar entrar a Ceuta per la platja del Tarajal, i van ser repel·lits pels agents de la Guàrdia Civil, que van llançar pilotes de goma. Van morir ofegades 15 persones en l'episodi migratori més tràgic en la història de Ceuta. Uns altres 23 immigrants van ser retornats "en calent" al Marroc.
La titular del jutjat d'instrucció número 6 de Ceuta va arxivar a finals d'octubre de 2019 la causa contra els agents acusats de presumptes delictes d'homicidi per imprudència greu i denegació d'auxili per la mort dels immigrants que provaven d'accedir a Ceuta.
Contra l'arxivament de la causa van recórrer diverses organitzacions no governamentals, entre elles la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), però l'Audiència rebutja aquests recursos i confirma el sobreseïment de la causa per als guàrdies. En tots els casos analitzats per la interlocutòria, de 71 pàgines, l'Audiència Provincial rebutja el delicte de lesions doloses i el de denegació d'auxili per falta de proves.
La interlocutòria admet que no era normal la utilització de pilotes de goma al mar, però assenyala que les forces d'ordre es van veure "sorpreses" per la irrupció per sorpresa dels immigrants i van haver d'actuar amb els mitjans dels quals disposaven en aquell moment. També assenyala que no hi ha proves que els guàrdies civils fossin conscients que algun dels immigrants s'estiguessin ofegant.
"Els guàrdies civils que estaven a l'espigó o la platja no tenien obligació de socórrer els nedadors, no només perquè no s'ha acreditat (ni tan sols al·legat) que els mateixos els fessin algun requeriment sobre això, sinó que perquè tampoc no existeix cap prova que en la seva presència, en la part espanyola, s'estigués ningú ofegant ni en perill", diu la interlocutòria.
L'Audiència ordena el sobreseïment lliure sense possibilitat que continuï la causa pels tràmits del procediment abreujat i aclareix que contra aquesta interlocutòria pot presentar-se recurs de cassació per infracció de llei en el termini de cinc dies