Contra tot pronòstic, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha absolt l'exdiputada de la CUP Mireia Boya. Boya va entrar en la purga del Tribunal Suprem enmig de la investigació, com va passar amb altres diputades que tenien pes en els seus respectius partits com Marta Pascal, Marta Rovira i Anna Gabriel

Mireia Boya va saltar del Suprem al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya quan la causa es va partir en dos. La sentència és clara amb ella: "No va formar part de la Mesa del Parlament" i "va actuar, a part d'en l'exercici de les funcions pròpies de la seva condició de parlamentària elegida per la formació política Candidatura d'Unitat Popular-Crida Constituent, com a presidenta del grup parlamentari d'aquesta formació".

És a dir, que el TSJC només carrega contra la funció d'ordenar el debat, però no de participar-hi.

Però, a més, obre la porta a altres processats que són a l'exili: "Som conscients també que el que es decideixi respecte d'ella podria tenir conseqüències respecte d'altres processats que es trobaven en una situació similar i que per ara es troben en rebel·lia i pendents de ser jutjats". El fragment de sentència de la pàgina 152 obre la porta a la tornada. Però no afecta a tots de la mateixa manera. 

Anna Gabriel i Mireia Boya en un acte al Parlament - ACN

Anna Gabriel està en la mateixa situació que Mireia Boya i, per tant, per delictes, se li podria aplicar la mateixa absolució. Però, i Marta Rovira, que també va entrar en el processament com elles dues i que, igual que va fer Gabriel, va fugir a Suïssa el dia que havia d'anar a declarar al Tribunal Suprem?

Pot tornar Marta Rovira?

Per poder aplicar la mateixa lògica dels jutges a tots els exiliats cal aplicar la mateixa situació processal. És a dir, els mateixos delictes.

Gabriel estava acusada de desobediència. Però sobre Marta Rovira cau una acusació de rebel·lió. De fet, Pablo Llarena, el jutge instructor, la considerava una de les promotores de tota la trama per aconseguir la independència.

El 23 de març del 2018 el Tribunal Suprem feia públics els processats i els delictes que els imputaven. Aquell mateix dia cauen del procés judicial contra el procés Artur Mas, Marta Pascal i Neus Lloveras.

Mentre que Mireia Boya i Anna Gabriel tanquen la llista sense delictes de pena de presó, Marta Rovira està dalt de tot, encapçalant la relació amb els màxims responsables.

A Boya i Gabriel els atribueixen un delicte de desobediència per la "desatenció a les decisions del Tribunal Constitucional (responsabilitat en registrar al Parlament la proposició de llei de transitorietat nacional i fundacional de la República i la presentació de la proposició de llei del referèndum d'autodeterminació)".

Marta Rovira en una foto recent a Ginebra - ACN

En canvi, a Rovira se la processa per "participació essencial en la ideació de mecanismes d'actuació, impuls parlamentari d'una legislació de suport i coordinació de sectors de l'administració i responsabilitat davant del referèndum per aconseguir una plena disponibilitat dels centres de votació" i entra en el procés al mateix nivell que els consellers. Aquell mateix dia Rovira ja no es presenta i marxa a Suïssa

Segons els experts juristes, en una altra situació, i amb un clima polític diferent, "la tornada es pacta". La tornada dels exiliats i en aquest cas concret la de la secretària general d'ERC. Però la trajectòria del procés independentista als tribunals fa descartar qualsevol opció d'arribar a acords. 

La resta d'exiliats no entren en cap llista de possibilitats per a la tornada després de l'absolució de Boya. Eren consellers d'un Govern al qual s'atribueix un delicte d'alçar-se contra l'estat espanyol. Per tant, ara mateix, l'única que es pot arriscar a tornar sense conseqüències penals greus és Anna Gabriel.