Esperem que es porti bé”, sostenien aquest dimarts fonts del govern espanyol sobre la nova visita que realitzarà el rei emèrit a Espanya des que va fugir a Abu Dhabi. La decisió de Joan Carles I de tornar a visitar Sanxenxo sense avisar ni la Casa Reial ni l’executiu espanyol ha provocat irritacions a Madrid. Tot i que aquestes mateixes fonts asseguressin que “en general les relacions són bones” entre La Zarzuela i La Moncloa, no acaben d’aclarir com ha influït en la relació entre les dues institucions la decisió unilateral i no comunicada del rei emèrit de tornar a l’Estat.

Fora dels micròfons, el govern espanyol no amaga tant el descontentament per la nova vista de Joan Carles I, sobretot per la dificultat d’evitar que l’emèrit torni a Espanya, després que en els darrers mesos s’hagi reunit amb Emmanuel Macron a l’Elisi francès i s’hagi vist amb Carles III en motiu del funeral d’Elisabet II, reina d’Anglaterra. Davant dels micròfons, però, el govern presidit per Pedro Sánchez es manté més prudent. La portaveu Isabel Rodríguez manifestava el passat dimarts que la decisió de Joan Carles I de visitar Sanxenxo és “d’àmbit privat” perquè és una “decisió personal”.

D’aquesta manera, la també ministra de Política Territorial evitava pronunciar-se sobre el cas; i no opinava si el rei emèrit hauria d’aprofitar aquesta visita per donar explicacions als ciutadans espanyols sobre les seves conductes. “El govern ja ha manifestat en diverses ocasions la seva opinió al respecte i continuem mantenint-la”, va reiterar des de la sala de premsa, després de la reunió del Consell de Ministres. En el passat, fins i tot Pedro Sánchez havia manifestat la necessitat dels espanyols de rebre explicacions de Joan Carles I.

La mateixa Isabel Rodríguez va arribar a manifestar que el monarca havia “perdut l’oportunitat de donar la resposta que esperen els espanyols i mereix la democràcia” amb relació a unes accions que no són compatibles amb “l’exemplaritat i la transparència” que li escau a un cap d’Estat. Aquest cop, però, el govern espanyol manté un perfil més baix i, amb l’esperança que aquesta nova visita sigui menys mediàtica que l’anterior, manifesta que Joan Carles I “està en el seu dret” de viatjar.

Dos retorns a Espanya des de la seva fugida

El desafiament del rei emèrit és contundent. El primer viatge a Espanya des que va fugir a Abu Dhabi (l’estiu del 2020) es va produir el maig de l’any passat (2022), a Sanxenxo. La seva visita va ser molt mediàtica i alguns periodistes van intentar esgarrapar-li algunes declaracions sobre les seves conductes corruptes. “Explicacions de què?”, va arribar a etzibar l’emèrit entre rialles a la premsa just abans de reunir-se amb el seu fill, Felip VI, en la seva primera visita a Espanya des que va fugir als Emirats Àrabs. Les declaracions les va pronunciar el passat mes de maig.

El nou viatge previst per Joan Carles I a Sanxenxo es farà amb motiu d'una regata en la qual participarà el seu vaixell, el ‘Bribón’. Té la intenció d’estar-se a Pontevedra entre el 19 i el 23 d’abril. El fet que no hagi avisat la Zarzuela, però, posa de manifest que ha fet cas omís de la conversa que va mantenir amb Felip VI en la seva darrera visita: l’actual monarca li va transmetre el descontentament de la Casa Reial per les formes amb les quals va presentar-se a Espanya.