A mesura que comença a caminar la proposta de Pere Aragonès per intentar resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, van revelant-se més detalls. Aquest dilluns, el Consell Acadèmic per l'Acord de Claredat ha publicat el seu primer article elaborat de forma conjunta per tots els membres: el president Marc Sanjaume, Mar Aguilera, Eva Anduiza, Marco Aparicio, Astrid Barrio, Pau Bossacoma, Elisenda Casañas, Lesley-Ann Daniels i Josep Lluís Martí. En ell, tots set han fet referència a l'estratègia que s'ha de seguir per resoldre el conflicte polític que existeix entre Catalunya i l'Estat. I ho han fet sense tancar la porta a altres opcions que no siguin un referèndum d'independència. De fet, aquest diumenge l'espanyolista Astrid Barrio defensava que la solució podria passar per una consulta sobre la reforma de l'Estatut, atenent que l'autodeterminació no és possible "amb l'actual model constitucional".
A l'article, publicat a La Vanguàrdia, l'equip tècnic opta per no concretar cap via possible, obviant també referir-se al referèndum d'autodeterminació --pactat o no-- com a única opció sobre la taula. En canvi, es decanten per remarcar la necessitat de "trobar el llenguatge comú" entre partidaris de l'independentisme i els opositors per així poder plantejar democràticament "totes les opcions polítiques". Una expressió, doncs, que obre la porta a una multitud de camins diferents. "Això implica explorar conceptes que siguin capaços d'arribar a vies de resolució democràtica que gaudeixin de la màxima legitimitat possible", afegeixen.
Ara bé, sí que emfatitzen que el seu informe concloent haurà de ser capaç d'establir "un grau suficient de concreció". Si bé el diàleg "és positiu i constructiu", les democràcies liberals han de ser capaces de vehicular la voluntat popular "a través de mecanismes específics". "És en aquest sentit que la nostra feina és identificar propostes específiques, no necessàriament per formular solucions tancades, sinó per ser constructius davant el moment històric que ens ha tocat viure", afegeixen. "Hem d'obrir horitzons de coneixement i camins que explorar. Obrir, i no tancar el ventall de possibilitats raonables". En tot cas, però, és el Govern, juntament amb les altres institucions públiques i forces polítiques, i en darrer terme tota la ciutadania, qui haurà de traduir l'informe "en una orientació política concreta".
El risc de congelar el conflicte
D'altra banda, els membres del Consell Acadèmic també alerten d'un risc real: que la persecució de la independència de Catalunya i l'oposició de l'Estat acabi convertint-se en un "conflicte congelat". "És un carreró sense sortida per al conjunt de la ciutadania, un marc polític i jurídic que no satisfà ni els partidaris de la independència ni els ciutadans que aspiren a altres horitzons polítics", com ara la centralització o el federalisme, remarquen.