La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que el govern espanyol no descarta que es prenguin accions legals contra la concessionària del projecte Castor, Escal UGS, com preveu el reial decret que terminava la concessió en cas de "vicis o defectes d'execució". Així ho ha afirmat aquest dilluns en una visita al delta de l'Ebre i ha comentat que és una mesura que "està mirant el servei jurídic de l'Estat".
Tot i això, ha volgut recalcar que "desfer 20 anys d'història d'aquest projecte no és tan senzill, quan hi ha tants actors i nivell d'intervenció jurídica al llarg del temps". El projecte començà les seves operacions el maig del 2012 i van cessar el setembre del 2013 en constatar-se la relació amb una crisi sísmica que va provocar prop d'un miler de tremolors.
El Reial Decret-llei 13/2014, del 3 d'octubre, que va extingir la concessió del projecte Castor i indemnitzava Escal UGS amb 1.350 milions d'euros, facultava el govern espanyol a exigir responsabilitats a la concessionària "de resultes dels eventuals vicis o defectes" en l'execució del projecte en els 10 anys següents a l'entrada en vigor del decret. Ribera ha reiterat "el grau de compromís del govern espanyol" a "confirmar la convicció que no té sentit mantenir el Castor per un 'per si de cas'".
Tamponament definitiu
Ribera ha explicat que es procedirà a la clausura definitiva i que "per raons de seguretat caldrà procedir a les obres que permetin un tamponament definitiu". "A partir d'aquí hi ha moltes coses que queden obertes respecte al passat i el futur". A més, la ministra per a la Transició Ecològica ha volgut subratllar que "segellar els pous no té riscos, encara que és un procés complex".
Quant al desmantellament de totes les instal·lacions submarines i superficials ha dit que "caldrà veure de quina manera es poden seqüenciar en diferents fases. El que tenim clar en aquest moment és que s'ha d'emprendre com més aviat millor aquest tamponament definitiu".
La ministra ha fet aquestes declaracions en el Simposi Empresarial Internacional organitzat per la Fundació per a la Sostenibilitat Energètica i Ambiental (FUNSEAM) que ha inaugurat aquest dilluns i que agrupa a les principals companyies del sector energètic.
Ha augurat que els tribunals hauran d'acabar resolent les reclamacions dels bancs que van finançar el Castor. "És cert que els bancs que van cobrir el finançament, en veure suspès el seu dret a cobrament amb càrrec al sistema gasista, han iniciat accions que són legítimes i que busquen recuperar el que van cobrir i haurem de veure com evolucionen les coses", ha explicat.
Demanda contra l'Estat
Santander, CaixaBank i Bankia han presentat davant el Tribunal Suprem (TS) una demanda contra l'Estat pels 1.350 milions d'euros que van aportar per facilitar el tancament del Castor i que el govern espanyol es va comprometre a tornar en 30 anys.
Ribera ha visitat el Delta de l'Ebre, concretament a la platja de Riumar i la Finca Bombeta, a Deltebre, acompanyada per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; el subdelegat a Tarragona, Joan Sabaté; la directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, Ana García Oñoro, i la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Dolores Pascual Vallès.