Nou ajornament en l'acord pel català pactat entre el PSC, ERC, Junts i Comuns. De moment tampoc s'abordarà l'aprovació de la modificació de la llei de Política Lingüística al ple de la setmana vinent, després que en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts s'hagi decidit no incloure'l. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha proposat a la reunió que aquesta qüestió s'abordi al pròxim ple de la cambra previst per a la setmana que ve, però cap altre grup parlamentari s'hi ha sumat. Situació similar va passar a la Junta de Portaveus de fa dues setmanes quan cap partit va demanar d'incloure-ho perquè no hi havia acord amb Junts per Catalunya, que reclama que hi hagi consens social abans de portar-ho a aprovació. Així doncs, és la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a final del mes de març que s'acaba posposant, i és que Junts ja va recular des d'un inici quan va veure el rebuig social que aixecava la iniciativa, ideada pels quatre partits que sumen més de 100 diputats. Aquest matí en una entrevista a 'Ràdio 4 i La 2', el portaveu de Junts, Josep Rius, ha avisat que "si no hi ha consens amb les entitats, Junts no tindrà una posició favorable per impulsar la reforma de la llei".
Previsiblement aquest acord s'havia d'aprovar doncs a principis d'abril, gairebé coincidint amb el final del termini que el TSJC donava a les escoles catalanes per complir amb el 25% del castellà a les aules. La maniobra, segons van defensar els grups, era per fugir dels percentatges que imposaven els tribunals i per seguir blindant el model d'escola en català, però hi va haver una dura resposta social atès que per primera vegada en aquesta llei es proposava reconèixer el castellà com a llengua d'ús. Va ser arran d'aquesta pressió que els grups van decidir finalment postergar l'aprovació a finals d'abril, i així obrir un període d'esmenes per negociar amb els moviments socials, principalment aplegats a Somescola.
Tant el PSC, com ERC i els Comuns segueixen considerant que és un bon acord, però els de Carles Puigdemont demanen de consensuar amb els moviments socials algunes esmenes per millorar el text, fent reunions amb les entitats socials i educatives que s'oposen a la mesura. De fet, just abans de Setmana Santa la plataforma Somescola va emetre un comunicat on va exigir un diàleg honest amb el Govern i els partits del Parlament per abordar aquesta reforma, i van apuntar que qualsevol proposició legislativa que afecti l'escola en català ha de comptar amb un "consens ampli tant en l'àmbit polític com el social".
Durant la Diada de Sant Jordi aquest va ser un dels temes que van comentar representats socials i polítics en les seves intervencions. El líder d'Òmnium, Xavier Antich, va valorar positivament que s'hagués ajornat la votació de l'acord, ja que així dona més temps a negociar esmenes a la reforma pactada inicialment. Qui va ser molt crític va ser el diputat de la CUP Carles Riera, que va exigir la retirada de la proposició que modifica aquesta llei i que al seu entendre fulmina la immersió lingüística. De fet els anticapitalistes havien presentat una proposta per reconéixer el català com a única llengua vehicular a les escoles.