Els Comuns van anunciar aquest dimarts un acord amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa. En espera del que voti la militància d'Esquerra Republicana aquest divendres, els socialistes ja compten amb els 6 diputats de Comuns Sumar, que cal sumar als 42 dels socialistes. Tanmateix, Jéssica Albiach ha presentat aquest dimecres al matí al Consell Nacional dels Comuns —que l'ha aprovat amb 124 vots a favor i 2 abstencions— el seu acord amb els de Salvador Illa, que se centra sobretot en la carpeta de l'habitatge i reivindica la paralització del Hard Rock. "El Hard Rock no es farà a Catalunya. Hem acordat eliminar la reducció de la fiscalitat del joc que estava prevista a la llei 6/2024", ha reivindicat Albiach. De fet, aquest element també era al preacord entre Esquerra Republicana i el PSC i cal recordar que el Hard Rock va ser el principal escull entre els republicans i els comuns per no arribar a un acord per als pressupostos d'enguany, fet que va portar el país a unes eleccions anticipades. 

Albiach ha subratllat que es tracta d'un "pacte d'investidura" que ha definit de "feminista, d'esquerres, ecologista i antiracista". Tanmateix, a diferència d'ERC, sí que obre la porta a entrar a l'executiu. L'acord se centra sobretot en l'àmbit de l'habitatge, amb mesures com la garantia de 50.000 pisos nous en el període 2024-2030, i així incrementar l'oferta d'habitatge protegit per donar resposta a la gran demanda d'habitatge social i assequible. D'aquests habitatges que s'incorporaran al parc d'habitatge protegit, l'INCASÒL n'haurà de promoure 15.000 en els pròxims quatre anys a través dels diferents mecanismes disponibles. A més, es destinen 350 milions d’euros en els pròxims quatre anys per comprar 5.000 habitatges per posar-los a disposició de la borsa de lloguer social per emergència habitacional. L'acord també incorpora un servei d’intervenció en processos de pèrdua de l’habitatge habitual. "El que fa és acompanyar en tot moment en un procés de desnonament", explica. 

Regulació del lloguer

Pel que fa a la regulació dels lloguers, Albiach ha reivindicat la llei aprovada i la declaració de zones tensionades i un índex. Però, a més, l'acord inclou un règim sancionador per a qui incompleixi la regulació dels preus del lloguer. A més, també incorpora la modificació de la llei d'arrendament urbans (LAU) per tal que els ajuntaments tinguin eines de planificació per saber quants lloguers de temporada hi ha a cada barri. "També tindran eines per a la prohibició dels lloguers de temporada", ha reivindicat Albiach, que també ha explicat un mecanisme per a la pròrroga d'aquells habitatges de protecció oficial que caduquen ben aviat.

Pel que fa a educació, han rebut el compromís del PSC d'arribar al 6% del PIB en educació aquesta legislatura, agilitzar els mecanismes per a la incorporació de l'escola concertada a l'escola pública, recuperar la sisena hora i impulsar la gratuïtat dels menjadors escolars. També s'ha acordat impulsar la gratuïtat del 0-3 i de la Formació Professional. 

El finançament singular

L'acord dels Comuns també parla d'un nou finançament singular per a Catalunya, sense especificar-ne els detalls. "Que atengui la seva singularitat i es basi en els principis de suficiència, ordinalitat, solidaritat, corresponsabilitat i eficiència. Aquest nou model ha de posar clars límits a la competència fiscal a la baixa, erradicant el dúmping fiscal", subratlla l'acord. 

 

Pel que fa a la transició ecològica, PSC i Comuns han acordat mantenir la rebaixa del transport públic fins a finals del 2025 i el transport gratuït per a menors de 16 anys. També inclou garantir la connexió del tramvia per la Diagonal, posar en marxa les Rodaleis de Lleida i del tren-tram de Tarragona en aquesta legislatura i l'impuls dels trens-trams a la Costa Brava, Olot, el Bages i les Terres de l'Ebre.

Un altre element polèmic aquesta legislatura passada ha estat el Quart Cinturó, i els Comuns han aconseguit el compromís del PSC per garantir que no s'impulsarà fins a Granollers. Això sí, els d'Albiach han arrossegat el compromís "d'impulsar" "la mobilitat sostenible a la segona corona metropolitana i especialment a l'àrea dels vallesos a través de la línia orbital ferroviària". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!