El govern francès, la regió d'Occitània i el departament de la Catalunya Nord han tancat avui un acord per millorar l'ensenyament voluntari del català, que suposarà la possibilitat d'aprendre l'idioma des de l'escola maternal a la Universitat, passant per la primària i el liceu. El diari de Perpinyà L'indépendant ha afirmat que amb aquesta nova mesura "la llengua catalana serà més viva que mai" a la Catalunya Nord, i la presidenta del departament, Hermeline Malherbe, ha indicat que en un termini de 10 anys esperen que tothom conegui l'idioma.
Tot i que molts centres ja imparteixen classes en llengua catalana, que té demanda afegida també per l'atractiu que representen Girona i Barcelona, amb l'acord polític hi haurà recursos del ministeri d'Ensenyament francès i es podran obrir més classes.
Segons informa L'indépendant, a conseqüència de l'acord Canet del Rosselló i Santa Maria la Mar tindran a primària una classe addicional d'iniciació, com també l'Institut Alice i Jean Olibo de Sant Ciprià. A més es reforçarà l'ensenyament bilingüe català-francès, amb la posada en marxa d'una quarta experiència: A Perpinyà, es preveu que la llar d'infants Lamartine aculli una classe bilingüe més. A Prada de Conflent s'ubicarà a les escoles Gustave Violet el curs Mare Nostrum, que ofereix "aprenentatge de la cultura i llengües de l'Antiguitat i els idiomes regionals", com també es farà a Ribesaltes, Arles de Tec i Sant Andreu de Sureda. A Perpinyà també es preveu més oferta de català als instituts François Arago i Maillol.
El director d'estudis catalans de la Universitat de Perpinyà, Alà Baylac-Ferrer, ha valorat positivament l'acord en una entrevista a France Bleu, i ha indicat que "el 100% dels alumnes podran aprendre català per l'increment d'oferta". D'una banda, s'oferirà més català, i de l'altra creixeran les escoles bilingües català-francès. "És un pas important per a la generalització de l'ensenyament del català aquí", ha afegit. Ha confirmat que hi ha el compromís de fer un pla de formació pels mestres que es vulguin dedicar a l'escola bilingüe. Actualment n'hi ha 15 que practiquen aquest doble aprenentatge, a banda de les escoles primàries d'immersió en català.
Coincidint amb aquesta progressiva normalització del català, l'idioma també ha començat a entrar a les institucions polítiques, com és el cas dels plens de l'Ajuntament d'Elna, on alguns regidors parlen en català. En el primer ple, l'oposició de dretes, encapçalada pel general jubilat del cos de bombers Gilles Glin, va protestar perquè l'adjunt al batlle Nicolas Garcia, va parlar en català en un ple municipal. Immediatament, els elegits de l'oposició es van aixecar dels escons i van abandonar la sessió, amb l'argument jacobí que "la llengua de la República és el francès".
A l'acte de signatura hi ha assistit, en representació de la Generalitat de Catalunya, el secretari de Política Lingüística, Francesc-Xavier Vila, i el director general de la casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera i Carré.