Dues setmanes després, hi ha fumata blanca. El govern espanyol i Esquerra Republicana han arribat a un acord per "garantir el català a la llei audiovisual". Els republicans han assumit que no es pot obligar les grans plataformes internacionals, com Netflix o HBO Max, a tenir una quota del catàleg en les llengües cooficials. A canvi, però, la formació independentista ha aconseguit altres fórmules. Per exemple, que es destinin uns 15 milions d'euros a producció audiovisual en català, euskera i gallec, pagats per les plataformes independentment d'on tinguin la seu. També la creació d'un fons de doblatge i subtitulat. A canvi, ERC garanteix l'aprovació dels pressupostos també al Senat.

Els equips negociadors han partit de la base que no es podia forçar plataformes com Netflix a tenir una quota del seu catàleg en llengües oficials, però sí obligar-les a destinar part dels seus ingressos a finançar produccions en català, euskera i gallec. A partir d'aquí s'ha construït l'acord. Segons el comunicat dels republicans, “totes les plataformes que operen a l’Estat, tinguin la seu empresarial a l’Estat o no, hauran de finançar cada any produccions audiovisuals en català”. El PSOE ha validat la fórmula perquè encaixa amb la directiva europea, com ha confirmat el seu portaveu Héctor Gómez.

 

 

Com es concreta tot això? En primer lloc, segons el comunicat dels republicans, “cada any es destinaran un mínim de 15 milions” a la producció en català, euskera i gallec. Aquesta suma és una estimació que deriva de l’obligació que estableix l’article 117 de la llei a les plataformes de finançar produccions independents. Concretament s’exigirà que inverteixin el 5% dels seus beneficis declarats en producció europea, uns 140 milions d'euros per al conjunt de plataformes en xifres del 2020. D’aquest import, el 70% (98 milions) haurà d’estar destinat a producció independent i el 15% d’aquest 70% (14,7 milions) a les llengües cooficials. Segons ERC, aquest import permetria tenir produccions com Merlí, Polseres Vermelles o Pa Negre cada any.

Aquesta obligació de producció anticipada es pot fer de diverses maneres, ja sigui a través de la participació directa en la producció d'obres, a través de l'adquisició de drets d'explotació o amb una contribució directa al fons de protecció de l'Institut de Cinematografia. Aquests diners se sumaran als pactats durant la tramitació dels pressupostos al Congrés: un fons de 10,5 milions d'euros per "incentivar la creació de continguts audiovisuals" en les llengües cooficials. Va aprovar-se a través d'una esmena transaccional.

Per altra banda, de forma complementària, s’estableix la “creació d’un fons de doblatge i subtitulat que les plataformes hauran d’incorporar als seus catàlegs”. Segons els republicans, això garantiria que "el Joc del calamar de torn es doblés al català". Aquest fons no es quantifica en el comunicat.

​L’acord anunciat pels republicans també incorpora altres mesures en l’àmbit audiovisual, com que el CAC sigui l’òrgan de dirimir els conflictes en doblatges amb les plataformes, que s’incorpori la llengua de signes catalana o que es garanteixi que el mínim del 15% de la producció de televisió linial pública de l’Estat (RTVE) sigui en català, euskera o gallec. Segons els republicans, això implica “més ingressos per a la producció audiovisual en llengua catalana”. La quota del 6% del catàleg en llengües cooficials pactada inicialment queda només per a les plataformes radicades a Espanya.

 

 

Dues setmanes de negociació

La polèmica va esclatar ara fa dues setmanes, quan el Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei audiovisual i es va filtrar l'element de la discòrdia: que la quota del 6% de les llengües cooficials només afectava les plataformes radicades a Espanya, com ara Filmin o Movistar, però que en canvi en quedaven fora les grans plataformes internacionals, com Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video o Disney+. Això va portar ERC a donar un cop damunt la taula i amenaçar de tombar els pressupostos de l'Estat en la tramitació al Senat. Immediatament es van tornar a reunir els equips negociadors, que durant els últims dies han estat intercanviant nombrosos documents per trobar-hi una alternativa.

Amb aquest nou acord, doncs, els republicans permetran l'aprovació dels presssupostos de l'Estat també al Senat.