El text que ERC ha fet públic sobre l'acord que ha tancat amb el PSC per votar a favor de la investidura de Salvador Illa aporta alguns detalls, sense massa concreció, sobre com s'ha de materialitzar el nou model de finançament que va anunciar ahir Esquerra. Els negociadors republicans van assegurar que han acordat un nou model que treu Catalunya del sistema comú de finançament de les comunitats autònomes, una de les reivindicacions històriques de Catalunya. Això no obstant, el preacord assenyala també diferències substancials amb el sistema de concert del País Basc i Navarra i no preveu un sistema com el cupo. La proposta haurà de ser ratificada pels militants divendres vinent en una consulta presencial i telemàtica.

 

El nou model s'explica en cinc pàgines de les 25 que conté l'acord, i especifica que Catatalunya s'encarregarà de la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya, llevat dels locals; que ho assumirà "de manera progressiva" a través de l'Agència Tributària; que hi haurà un "augment substancial" de la capacitat normativa tributària amb coordinació amb l'Estat i la UE; i que hi haurà una aportació a l'Estat pels serveis que presta a Catalunya i una aportació per a la solidaritat entre territoris.

Percentatge dels tributs

En aquest darrer punt planteja una diferència substancial amb el concert del País Basc i Navarra, que manté una aportació a l'Estat a través de l'anomenat cupo. Aquest cupo es renegocia anualment a partir d'un índex que es va establir el 1981 i serveix per finançar els serveis que paga l'Estat per les competències no transferides.

En canvi el model català, no preveu un cupo sinó que l'aportació catalana a les finances de l'Estat s'hauria de fer per dues vies: d'una banda, "l'aportació de les despeses de l'Estat s'establirà a través d'un percentatge de participació en els tributs" mentre que hi haurà també una aportació a la solidaritat que haurà "de ser explícita i s'ha de reflectir de manera transparent" i ha de servir per facilitar que els serveis prestats als ciutadans de la resta dels territoris de l'Estat puguin assolir un nivell similar "sempre que duguin a terme un esforç fiscal també similar".

En mans d'Illa

El text del preacord admet que per implementar aquest nou model és "imprescindible" que el desenvolupament de la hisenda catalana sigui una "prioritat" per al pròxim Govern, que en funció del pacte hauria de quedar en mans de Salvador Illa, "amb l'objectiu que aquesta administració assoleixi plena autonomia en la recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els tributs".

Per tal que l'Agència Tributària assumeixi les funcions de liquidació, receptació i comprovació de les obligacions tributàries, el text preveu el traspàs dels mitjans humans, econòmics, materials i tecnològics.

Sense concrecions

No hi ha massa concrecions pel que fa el calendari d'implementació del nou sistema, més enllà d'assenyalar que el pacte s'haurà de formalitzar durant el primer semestre del 2025 en la comissió bilateral entre el Govern i la Generalitat en relació al model de finançament. Aquests acords s'hauran d'impulsar a través de les "modificacions legislatives necessàries", que tampoc concreta, i quan correspongui es traslladarà a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat per a la seva aprovació.

En aquests acords, a banda de l'assumpció de les funcions de l'Agència Tributària per gestionar els impostos i l'"augment substancial" de la capacitat normativa de la Generalitat, també s'haurà de "desplegar calendaritzat el nou model de finançament", a més d'impulsar les modificacions que corresponguin -i que no s'especifiquen en el text- de la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes) i de la llei de cessió de tributs.

El text assenyala, com es va avançar dilluns, que el primer tribut en què s'aplicarà la reforma serà l'IRPF, al llarg de l'any 2026. A més durant el 2025 s'hauran de fer propostes sobre IVA PIMES i IVA arrendaments turístics.

Paral·lelament, el preacord assenyala la necessitat de "incrementar substancialment" recursos i compensar els desequilibris que s'han produït per la vigència de l'actual model de finançament; garantir el principi d'ordinalitat; o la creació d'un consorci per a fer front al dèficit d'inversions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!