De la conferència de presidents autonòmics d'aquest diumenge a l'illa de La Palma n'ha sortit un acord "de mínims". En aquests termes parlen des de la Generalitat després de la trobada, que s'ha allargat durant sis hores. Per una banda, el president Pere Aragonès en surt satisfet perquè s'ha esmenat el text inicial, s'han aconseguit recursos per a cobrir l'acollida de refugiats ucraïnesos i mesures per al rebut de la llum i s'han respectat les competències. Però per altra banda també ha deixat clar que de moment només són "compromisos" polítics, en alguns casos molt genèrics, i que ara cal entrar en el terreny de la concreció. En aquest context, el govern espanyol veu "normalitzades" les relacions amb la Generalitat; el Govern ho deslliga.

De la conferència de La Palma n'ha sortit la Declaració de La Palma, que s'articula al voltant de quatre eixos. El primer, el suport al govern d'Espanya perquè defensi al Consell Europeu mesures per a rebaixar els preus de l'energia (especialment deslligant el preu del gas de l'electricitat). El segon, impulsar l'execució dels fons europeus per part de totes les administracions deixant al marge les "discrepàncies partidistes". El tercer, "gestionar de forma coordinada l'acollida de refugiats ucraïnesos" i que "s'habilitin els mitjans de finançament per a fer front als costos". I el quart, la posada en marxa d'un pla estatal de resposta a les conseqüències de la guerra, que es configurarà "a través del diàleg amb les comunitats autònomes, les forces parlamentàries i els agents socials". 

 

En tot moment, Pere Aragonès ha remarcat que la seva participació a la conferència de presidents era "excepcional" per les circumstàncies. I que tenia damunt la taula dret objectius. En primer lloc, una política d'acollida coordinada, en col·laboració, amb respecte a les competències i amb finançament. En segon lloc, mesures de suportsa les empreses i llars més afectades. Finalment, la necessitat de limitar i començar a revertir l'escala de preus de l'energia. I en aquest sentit el president de la Generalitat s'ha donat per satisfet: "És una declaració que assoleix aquests objectius en tant que compromisos polítics". Ara bé, ha avisat que ara calen "mesures concretes" en els pròxims dies i setmanes.

"D'on veníem, hi ha hagut uns compromisos polítics. Nosaltres hi hem donat suport. Hi ha uns mínims compartits. Però encara és insuficient en la concreció i esperem que en els pròxims dies es puguin acabar de concretar", ha insistit Aragonès, que ha evitat valorar el seu grau de satisfacció.

pedro sánchez xxvi conferencia presidentes la palma - efe

Normalitza les relacions?

Malgrat la seva presència a la conferència de presidents, Pere Aragonès ha deixat clar que "el reconeixement de les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya vindrà pel reconeixement del dret a l'autodeterminació i una llei d'amnistia". Avui simplement es tracta d'una "situació específica", la guerra d'Ucraïna, que ha propiciat la seva presència excepcional. De fet, el cap del Govern només ha participat de la reunió de treball, però no de les cerimònies prèvies, com el besamans amb Felip VI, la foto de família o la reunió amb el monarca.

Un relat molt diferent al d'Isabel Rodríguez, ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu central, que ha assegurat que "les relacions ja estan normalitzades". En aquest sentit, la dirigent socialista ha constata com abans els dos governs es "donaven l'esquena" i ara, en canvi, hi ha "col·laboració en tots els àmbits". En fòrums multilaterals, com la conferència de presidents d'aquest diumenge, i en l'àmbit bilateral, com en la comissió bilateral o en la taula de diàleg, que segons Rodríguez "està avançant els treballs" per poder tornar a reunir-se. Ha volgut agrair l'actitud "participativa" d'Aragonès.

Perfil propi d'Ayuso, discreció de Feijóo

Com és habitual, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha marcat perfil propi a la conferència de presidents. En aquest cas, proposant que els 20.000 milions d'euros del pla d'igualtat --que serveixen per a combatre la violència masclista i la desigualtat de gènere-- de la ministra Irene Montero es destinin a fer front a la pujada de preus. En canvi, el gallec Alberto Núñez Feijóo, líder virtual del PP, ha defensat la "voluntat inequívoca" d'arribar a acords amb l'Estat per encarar les conseqüències de la guerra a Ucraïna.