L'acord PP-Vox a les Balears és més a prop. I és que Marga Prohens ha lliurat el Parlament a la ultradreta, segons un comunicat d'aquest dilluns vespre. Es tracta d'un preacord per a la constitució de la Mesa, que atorga al partit d'extrema dreta la presidència de la cambra balear i la vicepresidència primera als populars. Ambdues parts han assegurat que el pacte se circumscriu a l'òrgan de govern del Parlament i negociaran en els pròxims dies per tancar un acord de cara a la investidura de Prohens com a presidenta del Govern.
🔵 Jaime Martínez (PP), investit nou alcalde de Palma sense el suport de Vox
Ambdós partits han definit un document amb les línies fonamentals que inspiraran l'acord, en el qual continuen treballant i que té com a objectiu "dotar les illes d'un Govern estable". És a dir, que encara es desconeix qui dels vuit diputats d'ultradreta presidirà el Parlament: s'han limitat a signar un preacord programàtic per "canviar les polítiques a les dues últimes legislatures". Sobre l'executiu balear, fonts de Vox han subratllat a Efe que mantenen el seu propòsit d'entrar en el nou Govern; des del PP, han insistit que l'acord és només per a la Mesa i per establir tot un seguit de polítiques en les quals les dues formacions tenen plantejaments comuns.
El català a l'acord entre el PP i Vox
El preacord arriba després de diverses reunions de negociació infructuoses, en la mateixa jornada que el líder ultradretà Jorge Campos ha estat designat candidat de Vox al Congrés en les eleccions generals del 23 de juliol. Mentre l'extrema dreta pressiona per entrar al Govern i els populars intenten governar en solitari, la investidura de Prohens se celebrarà en una sessió que s'haurà de convocar en els quinze dies següents a la constitució del Parlament.
L'acord entre el PP i Vox es basa en un seguit de punts entre els quals destaca acabar amb les polítiques i normatives "que promouen l'enfrontament i la divisió, o que ataquin la unitat de la nació" i amb "la imposició lingüística" del català. Pel que fa a l'educació, la ultradreta reclamava que es garantís el suposat dret a estudiar en castellà en qualsevol etapa: el que s'ha pactat és que aquesta elecció de llengua estarà assegurada en els dos primers anys d'ensenyament. Així mateix, advoquen per una escola "lliure d'adoctrinament ideològic". Altres punts són la llibertat; la promoció del comerç, indústria, sector primari i turisme; la millora dels serveis socials i de la sanitat pública; la protecció de les dones, amb especial atenció a les menors tutelades; i la seguretat i "les màfies de la immigració".