Els grups parlamentaris del PSC i Esquerra Republicana han acordat que la nova operadora de Rodalies, que s'haurà de constituir abans d'acabar el 2025, tingui una "direcció executiva independent de Renfe", en el marc del traspàs de Rodalies. Cal diferenciar, per això, la direcció executiva de l'accionariat de l'empresa, on l'Estat sí que tindrà una participació majoritària del 50,01%, mentre la Generalitat un 49,99% després de l'acord amb els sindicats per desconvocar la vaga. Això implica que continuarà sent una filial de Renfe, tot i que Esquerra Republicana ho emmarcava en un període transitori de dos anys per tal de garantir les condicions actuals dels treballadors. 

La proposta de resolució, que haurà de ser votada aquest dijous a la tarda al Parlament, també inclou el que ja s'havia pactat entre les dues formacions amb anterioritat: la nova societat seria "presidida i amb una posició majoritària al consell d'administració per la Generalitat de Catalunya", tot i que les decisions claus s'haurà de prendre amb els dos terços del consell. Cal matisar que la direcció general, l'accionariat i el consell d'administració són tres òrgans diferents. El mateix punt indica que "el director general encarregat de les tasques de gestió operativa serà, al seu torn, proposat pel president del Consell i cap decisió de la Junta General o del Consell d'Administració es prendrà sense la participació i el vistiplau de la Generalitat". Com també recollia la proposta inicial d'ERC, s'assenyala que "caldrà assegurar en tot moment el respecte i la salvaguarda dels drets sociolaborals i de permeabilitat dels treballadors i treballadores d'ambdues empreses públiques".

Nou pla de comunicació i protocol adreçat a maquinistes

D'altra banda, socialistes i republicans han transaccionat un segon punt, que insta el Govern a "elaborar un pla de comunicació i un protocol adreçat als maquinistes i personals d'atenció presencial amb l'objectiu de gestionar i comunicar, cadascú en les seves funcions, a les persones usuàries dels combois i estacions, les incidències que puguin ocórrer en el servei". S'afegeix que aquesta comunicació ha de ser "fluida, entenedora i eficaç i adreçada en la llengua pròpia de Catalunya".

En aquest sentit, el punt també estableix la creació d'una aplicació mòbil abans d'acabar l'any "per assegurar que aquesta informació arriba a les persones usuàries de manera pràctica i actualitzada en temps reals". I assenyala que les operadores i administradores de la infraestructura hauran de dur a terme formacions relatives amb aquesta comunicació entre els seus treballadors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!