PSOE i Unides Podem han arribat a un principi d'acord per derogar la llei mordassa posada en marxa pel Partit Popular, set mesos després que el PSOE rebutgés anul·lar la llei a petició de la CUP al Congrés dels diputats.
Aquesta vegada sí que hi haurà una negociació, que girarà al voltant d'aspectes com el dret de reunió o la presa d'imatges de manifestacions o operacions policials.
Tot i que han reconegut que "queden importants punts a discutir", asseguren que han començat a avançar en la redacció d'un acord per derogar aquesta polèmica llei. Una informació que han avançat fons de la formació lila i que han estat confirmades pel PSOE, que remarca que encara no s'ha tancat un acord.
Protecció de drets
El dret de reunió és un dels pals de paller d'aquesta legislació i Unides Podem assegura que es garantirà amb la reforma dels articles que hi fan referència perquè "en cap cas l'absència de comunicació prèvia impedeixi l'exercici del dret sempre que sigui de forma pacífica".
En relació amb la presa d'imatges, no es podrà sancionar la presa i difusió d'imatges quan no afectin el dret a la intimitat o la seguretat dels policies o les seves famílies.
Les mateixes fonts de la formació lila han explicat que aquest matí s'han reunit representants de les dues formacions després que la setmana passada Unides Podem reclamés tancar ja el termini d'esmenes i buscar un acord.
Proposta de la CUP
Fa set mesos el PSOE va tombar la derogació de la llei mordassa, que va portar la CUP al Congrés dels Diputats. Tanmateix, va ser justament la resistència dels socialistes la que va fer naufragar la iniciativa, al debat de pressa en consideració, on Unidas Podemos sí que hi va votar a favor.
La iniciativa va ser secundada per altres formacions, com els partits independentistes i sobiranistes. La diputada Montse Bassa (ERC) va carregar contra la "passivitat" del govern espanyol, que "implicava legitimar i mantenir la repressió i l'autoritarisme". Míriam Nogueras (Junts) va preguntar "quantes iniciatives havien de tombar aquí per deixar d'actuar de forma desacomplexada a Catalunya". Jaume Asens (Unidas Podemos) es va veure obligat a defensar que "La Moncloa està fent passos".
El PP, Ciutadans i l'extrema dreta de Vox també s'hi van oposar, com era d'esperar. La socialista Ana María Botella ho va qualificar d'"ocurrència" i va defensar que "no era possible derogar una llei sense alternativa". No fer-ho, va avisar, seria la instauració de "la llei de la selva". I es va dirigir directament als cupaires: "Si de debò volen canviar les coses, condemnin la violència".