Des de dimecres de la setmana passada, ja fa nou dies, que els equips negociadors d'Esquerra Republicana i Junts per Catalunya no es reunien per desbloquejar la investidura de Pere Aragonès i l'acord de Govern que l'ha d'acompanyar. Aquest divendres, a última hora de la tarda i a distància, les delegacions dels dos partits s'han citat, de manera telemàtica, per intercanviar posicions. Segons fonts coneixedores de la trobada, ha estat curta, i ha servit per debatre el famós document que els republicans van traslladar als de Puigdemont i que recollia i ordenava les propostes intercanviades al llarg dels d'aquests dos mesos. L'acord s'albira encara lluny.
Des de les files republicanes expliquen a aquest diari que durant la reunió d'aquest divendres, Junts per Catalunya els ha respost parcialment el document de 35 pàgines que ERC ha presentat com una oferta d'acord global. De moment, prefereixen no mullar-se sobre si la cosa va pel bon camí o no. Asseguren que estan expectants i a l'espera de rebre la rèplica a la resta de contingut que figura al document.
Al matí, Elsa Artadi, que forma part de la delegació encarregada de tancar un acord amb ERC, ha aprofitat una compareixença pública per "desmitificar" -en paraules textuals- l'oferta que els de Junqueras els van fer arribar dissabte. L'aspirant a vicepresidenta de la Generalitat ha argumentat que no és res més que un recull de propostes debatudes prèviament i que no incorpora cap novetat. Això sí, Artadi ha confirmat que s'està més a prop de tancar una entesa.
El risc de perdre la CUP
Tots els implicats donen per fet que el pacte no serà imminent i que, si arriba, serà més aviat de cara al maig. Hi ha un element cabdal a tenir en compte, i és que un cop ERC i Junts tanquin un acord, és possible que la CUP, que ara mateix està en el vot favorable a Aragonès, es mogui. Els anticapitalistes han avisat que si es toca una sola coma del document que van tancar amb els republicans, hauran de revisar la seva posició amb una nova consulta a la militància. Els 9 diputats cupaires són, també, determinants per poder materialitzar la investidura.
El 26 de maig expira el termini. Si ERC i Junts no es posen d'acord per investir Aragonès, automàticament es dissoldrà el Parlament i es convocaran noves eleccions per la segona setmana de juliol. Els junters han garantit públicament que no deixaran que això succeeixi, i que si no són capaços d'entendre's amb ERC, abans de dur Catalunya a repetir eleccions, facilitaran la investidura i es quedaran a l'oposició.
El cert, però, és que aquesta possibilitat, amb la que a un costat i a l'altre han flirtejat en públic i en privat, sembla més aviat remota. Si bé és veritat que una part -minoritària- de Junts aposta per deixar que ERC governi en minoria i evitar repetir la tortuosa coalició dels últims anys, els partidaris de ser al Govern tenen més pes.
De la seva banda, les primeres espases d'ERC, Aragonès el primer, han volgut evitar entrar en especulacions. Després que Ernest Maragall fes bullir l'olla assegurant que ERC està preparada per governar en solitari, el candidat a la investidura va sortir al pas per subratllar que la seva prioritat és compartir executiu amb Junts.
A la imatge principal, Aragonès i Borràs a la conferència de Jordi Sànchez. / J. Díaz