Després de mesos d'incertesa, JxCat i ERC han trobat una fórmula per superar l'escull sobre la suspensió dels diputats processats imposada pel jutge del Suprem Pablo Llarena. L’acord fet públic aquest dimecres proposa votar si el ple considera suspesos els diputats processats i ofereix als diputats afectats que "designin" els seus "drets parlamentaris" en un company de grup parlamentari mentre el TS no resol els recursos contra el seu processament.

Així doncs, els grups portaran al ple del Parlament dues votacions diferenciades, una de posicionament més polític i l'altra que fa referència a la fórmula concreta que els independentistes han pactat.

El primer punt de l'acord proposa "acordar la suspensió de drets i deures" dels diputats encausats, on els independentistes votaran 'no', i un segon punt on es proposa "acordar que mentre duri la situació jurídica actual i no es resolguin els recursos presentats per les seves defenses, els drets parlamentaris dels diputats podran ser exercits pel membre del seu grup parlamentari que els interessats designin".

L'acord afecta els diputats Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Jordi Sànchez. Toni Comín en queda fora perquè no va ser inclòs en la interlocutòria de Llarena i, per tant, continuarà en la mateixa situació actual: essent diputat però sense votar.

 

Tant JxCat com ERC s'han mostrat satisfets per l'acord i han destacat que manté "intactes els drets dels diputats", que "manté la majoria parlamentària" i que "defensa a ultrança l'autonomia del Parlament". A més, ha destacat que es veuen reflectits en la proposta els punts forts que defensava cada partit durant la llarga negociació que va començar el juliol passat amb una forta crisi entre els dos socis de govern.

L'argumentació del dictamen

La proposta que es debatrà a la comissió de l'Estatut del Diputat inclou un preàmbul criticant la decisió de Llarena i els motius que han portat al jutge a dictar-la. És en aquest punt on els partits constaten que és "públic" i "notori" que els diputats afectats per la interlocutòria han actuat "sempre" d'una forma "cívica, pacífica i democràtica". A més recorden que els encausats han rebutjat "sistemàticament" qualsevol forma de fer política que pogués "posar en risc la convivència". 

Amb tot, la proposta de dictamen també denuncia que en el cas concret de Carles Puigdemont es dona la circumstància que es troba "en llibertat" i, per tant, "no es compleix" un dels requisits de la suspensió. Segons apunten, l'informe emès pels Serveis Jurídics concreta que perquè es pugui aplicar la mesura cautelar que estableix l'article 384 bis LECrim, "resulta estrictament necessari que la presó provisional s'hagi materialitzat mitjançant l'entrada efectiva en presó de les persones processades". 

Per això, amb aquests arguments, els partits consideren que la suspensió prevista a l’article 384 bis LECrim "és inaplicable" als diputats als quals fa referència la interlocutòria de 9 de juliol de 2018 del Tribunal Suprem. De fet, també lamenten que la mesura provisional prevista, no pot "implicar" la pèrdua de la condició plena de diputat, ni danys "irreversibles" en els drets polítics dels parlamentaris.

D'altra banda, les formacions també subratllen que l’autonomia parlamentària "protegeix" la institució d’"ingerències externes" i permet al Parlament "dotar-se" dels seus propis procediments per a canalitzar resolucions com la del Tribunal Suprem. Com que el Reglament del Parlament "habilita" un mecanisme específic per a supòsits de suspensió dels drets i deures dels parlamentaris, JxCat i ERC apunten que la Comissió de l’Estatut dels Diputats és l’òrgan "competent" per a l’elaboració del dictamen. 

Torn per la comissió de l'Estatut del Diputat

Així doncs, aquesta és la proposta que el president del Parlament, Roger Torrent, ha traslladat a la comissió de l’Estatut del Diputat perquè sigui debatuda aquest mateix divendres al matí, després que la Mesa hagi rebutjat la petició de reconsideració de Cs i PSC perquè la decisió no fos trasllada a la comissió.

Ara, s’obre un període d’esmenes de dos dies fins divendres, quan la proposta es debatrà en el marc de la comissió. Un cop debatuda, els següents passos a seguir impliquen sotmetre el dictamen a votació del ple de la cambra. Els independentistes esperen el suport de la CUP o dels comuns, almenys en algun dels dos punts, per poder tirar endavant la votació. 

L'objectiu és que la qüestió quedi resolta abans que el ple hagi de dur a terme la primera votació parlamentària que tindrà lloc durant el debat de política general que començarà dimarts que ve.