Com cada 11 de setembre, el Govern i el Parlament celebren l’acte institucional de la Diada Nacional. Enguany, l’acte, que ha començat a les 22 hores de la nit, repassa la història de Catalunya a través de la tasca feta per a les dones. El paper de dones que en moltes ocasions ha estat invisibilitat o, fins i tot, silenciat. Des de l’espai de les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, els artistes fan un recorregut per la història de Catalunya des de 1714 amb música i dansa. Una crònica del nostre país en forma d’art.
L'acte institucional és el darrer acte de la Diada 2022 després que la manifestació unitària de l'independentisme hagi estat molt més nombrosa del que s'esperava a causa del moment de divisió que viu el moviment.
🟡Manifestació Diada 2022: l'independentisme venç la desmobilització i exhibeix múscul
Per a la posada en escena, el Govern ha apostat per harmonitzar tradició i present a partir de diferents tècniques com ara performance musical, teatre, mapping (projecció d’imatges animades) i projeccions de vídeo. I, sota la direcció de Marta Bayarri i Jofre Bardagí. Aquestes eines tecnològiques es combinen amb la destresa d’una orquestra de cambra, d’un cor de cantants, d’instruments tradicionals com la gralla i de grups de dansa popular com l’Esbart Sant Martí de Barcelona. Tot plegat, perquè que artistes com Mariona Escoda, Helena Miquel i, Joan Dausà, Borja Penalba i Judit Nedderman ofereixin un espectacle amb arrels nostrades, però de tall contemporani.
L’acte institucional també és una exhibició de llum i de color d’alt voltatge gràcies a les projeccions de vídeo a diverses pantalles instal·lades per a l’ocasió i el mapping a les columnes de Puig i Cadafalch. Amb tot, amb el conjunt de les persones que hi intervenen tant al davant com al darrere de l'escenari, el Govern vol representar el global de la ciutadania i la seva diversitat cultural, social, de gènere i procedència.
L'independentisme torna al carrer
Després que el president Pere Aragonès no hagi acudit a la manifestació i tampoc no ho hagi fet la cúpula d’ERC, el pronòstic que es feia és que el moviment independentista arribava a la Diada en un moment de profunda divisió. Per tant, no era gens forassenyat pensar que enguany la manifestació independentista de l’11 de setembre no seria tan nombrosa com la d’anys anteriors.
Però no ha estat així, finalment, més gent de la que s’esperava ha sortit al carrer per reclamar la independència de Catalunya. Concretament, l’ANC ha xifrat en 700.000 les persones que hi han participat. En canvi, la Guàrdia Urbana ha rebaixat el nombre de persones a 150.000.