L'agenda del seu primer dia com a president de la Generalitat s'ha vist alterada per l'actualitat. El desnonament al Bloc Llavors del Poble-sec, amb la participació de la Brimo i la posterior ocupació de la seu d'ERC per part d'Arran, han acaparat els focus mediàtics des de primera hora del matí. Això ha entelat el primer acte oficial de Pere Aragonès. Tant ell com el seu equip l'havien estudiat al mil·límetre, per tal de projectar la imatge que el nou president està plenament compromès amb la lluita contra les crisis postpandèmiques. Específicament, en el reforç per cuidar la salut mental dels catalans. 

La polèmica pel desallotjament l'ha enxampat de camí a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, on s'ha reunit amb els responsables de l'equip de psiquiatria infantil del servei de salut mental del centre. En acabar, Aragonès ha anunciat la seva voluntat d'impulsar un pla integral per reforçar els serveis bàsics en aquest terreny. No només en l'àmbit estrictament sanitari, sinó involucrant altres sectors essencials com els serveis socials, els ajuntaments o la comunitat educativa.

 

Ansietat i temptatives de suïcidi, disparades

Durant la compareixença, el president ha compartit una sèrie de dades alarmants. Per exemple, que l'any passat, en plena pandèmia, van créixer un 127% els trastorns d'ansietat, un 33% els casos de depressions i altres trastorns, amb especial agreujament dels relacionats amb les conductes alimentàries. Alhora ha revelat que el 2020 van disparar-se les temptatives de suïcidi un 195% en relació amb l'any anterior. Tot això amb una incidència especialment preocupant entre els joves, per a qui "l'impacte en la salut mental és notable". "Hem vist que el seu futur es desdibuixava, cal tornar-lo a dibuixar", ha assenyalat Aragonès. 

En aquest sentit, ha compartit algunes de les mesures aïllades que ja s'han anat potenciant, durant la seva etapa de president substitut, com ara la contractació de 90 psicòlegs per al Servei d'Emergències Mèdiques. Ara, ha dit, "cal anar més enllà". 

El desallotjament "ens fa mal a tots"

Durant el torn de preguntes, l'interès ha tornat a centrar-se en el cas del desallotjament del carrer Lleida de Barcelona. Com ja ha fet en una entrevista a Catalunya RàdioAragonès ha al·legat que si hi ha participat la Brimo —en contra del que van acordar ERC i la CUP a canvi de la investidura— és perquè "la intervenció de la brigada mòbil ha estat ordenada específicament pel jutge. No és una decisió de la conselleria".

Per evitar que es repeteixin situacions com la d'avui, ha subratllat la necessitat urgent de "posar en marxa un nou protocol, treballant al màxim en la mediació, abordant la qüestió amb l'autoritat judicial". Perquè "el que s'ha viscut avui ens fa mal a tots". Sobre si el Govern tenia coneixement o no de la situació de vulnerabilitat dels veïns que ocupaven l'habitatge, ha assegurat que, si bé la informació inicial que té és que no se sabia, com que hi ha diverses versions ha preferit no aprofundir-hi fins que disposi de tota la informació, per "no afegir més confusió". 

Benvinguts els indults

En un altre ordre de coses, preguntat per la seva posició en relació als indults als presos independentistes catalans, ha expressat que "qualsevol mesura que ajudi a alleugerir el dolor dels presos serà benvinguda", però ha recordat que com que es tracta d'una "causa general", l'única solució real és l'amnistia. 

Precisament a la tarda, el president s'ha desplaçat a la presó de Lledoners per visitar els set presos homes, on casualitat o no ha arribat a les 17:14 de la tarda. Més tard es traslladarà a Puig de les Basses per veure's amb Dolors Bassa i demà al migdia farà el mateix amb Carme Forcadell a Wad Ras. Precisament un dels primers moviments de Quim Torra com a president va ser també anar a visitar els presos, en el seu cas a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco. 

A la imatge principal, Aragonès en el seu primer acte oficial, al Parc Taulí de Sabadell. / R. Moreno