Ni mitja hora ha durat l'acte unionista de rebuig a la conferència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, impartirà aquest dilluns en una sala de l'Ajuntament de Madrid per explicar el dret a decidir i el referèndum. El Partit Popular, acompanyat de Ciudadanos, sols ha aconseguit aplegar una cinquantena de persones en una colossal sala de l'edifici. L'absència del PSOE i l'escàs aforament han generat la desunió dels "constitucionalistes", després de les fortes crítiques que s'havien abocat al llarg de la setmana contra l'alcaldessa d'Ahora Madrid, Manuela Carmena.

La trobada, batejada amb el hashtag #NoEnCibeles, ha estat introduïda per José Luis Martínez Almeida, portaveu del PP a l'Ajuntament. "No a casa nostra, a casa de tots els madrilenys. L'alcaldessa ens diu amb el seu bonisme que és una qüestió de llibertat d’expressió, de conflicte entre Catalunya i Espanya. Si fos llibertat d'expressió, ho haurien fet al Senat, com se'ls oferia", s'ha queixat. Però la qüestió és que el PP i el PSOE van rebutjar de cedir una sala a Puigdemont a la Cambra Alta, i el volien emplaçar a la Comissió General de Comunitats Autònomes, cosa que el president tampoc volia.

Arribats a aquest punt, Almeida ha insistit que oferir el Consistori és donar cobertura institucional i fer costat al sobiranisme, que "no té legitimitat", i ha instat l'alcaldessa a condemnar el rebuig presumpte que haurien patit els ciutadans catalans que van penjar banderes espanyoles la setmana anterior a Barcelona.

Més satíric s'ha presentat el dramaturg Albert Boadella, que ha lamentat una presumpta entesa entre Carmena i l'independentisme, tot i que la primera en cap moment va dir que participaria de l'acte i finalment hi ha cancel·lat l'assistència, després de l'allau de crítiques. "Al principi jo m'ho prenia amb humor i així ho reflectia a les meves obres de teatre. Però això és una connivència amb aquells que s'estan cagant en la Constitució, així de clar. Arriben aquí a explicar-nos amb tot luxe de detalls com ho faran, tot i que si haguessin estat aïllats, no haguessin tingut aquestes facilitats", ha explicat. 

Davant d'aquesta situació, Boadella ha recordat que no hi havia cap membre dels socialistes, amb qui Carmena té un pacte d'investidura a la ciutat, cosa que els situava a prop del xoc intern al municipi. "No entenc per què l'esquerra està obsessionada a trencar Espanya", ha afirmat sobre la defensa del dret a decidir dels podemites. 

I el PP català, que només l'acompanyava Cs, arribava amb una comitiva formada per la membre de la Mesa del Congrés, Alicia Sánchez-Camacho i Andrea Levy, vicesecretària de la formació a Madrid i membre del Parlament. Levy ha afirmat que hi havia una "majoria" representada a la sala, que era aquella que estava per la convivència. Per això ha carregat contra Carmena per obrir la porta a aquells que volen "dividir, separar" i que fa molts anys deien allò de "Madrid i Espanya ens roba", situant fins i tot Podemos i els independentistes en un sac comú. "L'únic que provoca el nacionalisme són derrotes, enemics, víctimes; és el mateix discurs populista de Podemos, per això venen aquí, a la casa de tothom", ha indicat.

La cloenda de la trobada ha arribat de la mà del grup de visitants, que ha signat la bandera espanyola amb dedicatòries, en algunes de les quals es podia llegir: "El nacionalisme és un accident sexual", "Viva España", o "Por la unidad". Cadascú interpreta la llibertat d'expressió a la seva manera.