Fa unes setmanes, la presència d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Junts per Catalunya i EH Bildu a la comissió de secrets oficials no semblava probable, pel veto del PP a la presència de representants independentistes. Ara, després que ha esclatat el CatalanGate, el govern espanyol s'ha afanyat a assegurar no només la constitució immediata de la comissió de secrets oficials, sinó la participació de tots els grups polítics. Per tal d'assegurar aquesta presència, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha proposat a la Mesa de la cambra una rebaixa de les majories que s'exigeixen per accedir a la denominada comissió de secrets oficials, baixant el llistó del 210 a majoria absoluta (176 diputats). Tot plegat intenta calmar la reacció independentista davant de l'espionatge massiu al qual ha estat sotmès, segons ha destapat Citizen Lab.
D'aquesta manera s'obrirà la porta a la inclusió en aquesta comissió d'ERC, Junts i, per primera vegada, EH Bildu, ja que n'hi haurà prou amb els diputats que donen suport al govern per elegir-ne els membres. En la reunió entre el ministre Fèlix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà, aquest va ser un dels fets que el govern espanyol va assegurar a la Generalitat. Per a tal cosa, es modificarà la resolució de Presidència que va signar el socialista Manuel Marín el 2004.
La comissió de secrets oficials és l'única institució que pot tenir accés a les activitats del CNI, que per la llei que regula el centre no les pot fer públiques enlloc més. La comissió de secrets oficials té naturalesa de secreta, i els seus membres tenen prohibit fer públiques cap de les qüestions que s'hi aborden, recorda l'ACN.
Robles, al punt de mira
Promeses per constituir la comissió de secrets oficials i impulsar una investigació interna, però, per ara, el govern espanyol esquiva assenyalar culpables o assegurar dimissions. En canvi, l'independentisme sí que ho requereix. Les mirades es concentren sobre Margarita Robles, ministra de Defensa, qui té actualment el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) sota la seva responsabilitat. Les formacions independentistes al Congrés dels Diputats han coincidit aquest dimarts en assenyalar a Robles, demanant explicacions o una dimissió.
El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha posat una data límit: 48 hores perquè es donin explicacions sobre el CatalanGate. Són les hores que resten abans de la votació de dijous del paquet de mesures que presentarà el govern espanyol davant de la guerra d'Ucraïna, un paquet que ERC ha advertit que pot estar en perill depenent de la resposta de l'Executiu al cas d'espionatge massiu. Per la seva banda, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, també ha denunciat l'actuació del govern de Sánchez davant del cas d'espionatge i ha reclamat que "s'investigui i es depurin responsabilitats". Finalment, la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha afirmat que a la seva formació "no els serveix" la resposta que ha donat fins ara l'Estat espanyol.