Després d'ignorar l'ultimàtum del Consorci de la Zona Franca, els antics legionaris de l'Hermandad de Antiguos Caballeros que ocupen les casernes de Sant Andreu des del 2013 hauran de ser desallotjats. Així ho ha comunicat aquest divendres l'Ajuntament de Barcelona, membre del consorci, després que s'hagi exhaurit el termini que van donar a l'associació de legionaris per abandonar les instal·lacions. El consorci s'ha vist obligat a activar un requeriment judicial per desallotjar-los "en no abandonar les antigues Casernes de Sant Andreu i haver rebutjat una indemnització de 12.600 euros per tal de marxar, cosa que impedeix que el Districte de Sant Andreu pugui continuar amb la transformació de l’espai", indica la nota de l'Ajuntament. Els espais-- un terreny i una caserna que ja ocupaven-- van ser cedits a les germandats de Sargentos Provisionales, Caballeros Mutilados i Antiguos Caballeros Legionarios el 2013, amb la condició que "aquesta cessió podria ser revocada en qualsevol moment". Gairebé deu anys després i malgrat el malestar veïnal per la presència dels militars al barri, el consorci encara no ha aconseguit que abandonin el local de Sant Andreu.
Legionaris a Sant Andreu
El camí per recuperar el local de les antigues casernes de Sant Andreu no ha estat gens fàcil. La parcel·la (d’uns 5.000 metres quadrats) i el local, servia als antics soldats per fer-hi activitats de tipus militar, com ara instrucció o desfilades, entre d’altres, un fet que, unit a la sinistra memòria del cos que representen i la ideologia espanyolista dels seus membres, va produir un immediat rebuig veïnal, que durant tots aquests anys ha demanat que marxessin del barri. En aquest sentit, l’Assemblea Antifeixista de Sant Andreu de Palomar va elaborar un manifest signat per més de 80 entitats, en què es demanava que cap espai municipal no es pogués dedicar a l’exaltació del militarisme i del feixisme. També l’Ajuntament de Barcelona havia demanat en reiterades ocasions que es revoqués la cessió de l’espai. Ara, la planificació de construcció de nous equipaments per als veïns ha estat el fet determinant que ha comportat la seva marxa definitiva. Després de la pandèmia, explica l'Ajuntament, "es van reprendre les negociacions" amb els exlegionaris, "fruit de les quals les germandats van acceptar la indemnització i van abandonar l’espai. Més endavant, l’Ajuntament va instar la Junta per iniciar tràmit judicial que permetés la desocupació definitiva del local per part de l’última entitat. El 21 de gener el CZF va enviar un burofax a la germandat per informar-los que tenien quinze dies hàbils per abandonar els terrenys i el local i acceptar la indemnització, proposta que han rebutjat".
Habitatge, escola i espai jove
Tal com ha afirmat l'Ajuntament de la nota, la desocupació d'aquest espai "permetrà avançar en la transformació de Casernes". En la parcel·la de 5.000 metres quadrats s'hi construirà habitatge privat de la mà d'Adif i el consorci. D'altra banda, l'Ajuntament té previst invertir 50 milions d'euros per construir "tres promocions d’habitatge públic de lloguer, una escola bressol municipal i l’Espai Jove Jaume Oller, a més de les urbanitzacions del Parc Antoni Santiburcio i la Rambla Marta Mata", conclouen.