L'activista de la llengua aragonesa Jorge Pueyo ha manifestat que la decisió ahir de les Corts aragoneses de suprimir l'Institut Aragonès del Català i anul·lar els quinze nomenaments de membres de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua, "no és vinculant". Per tant, la iniciativa impulsada per Vox, i que va obtenir el suport del PP, Ciutadans i el PAR no té per què ser acatada pel govern aragonès.

Pueyo ha exposat aquesta situació en un dels seus vídeos en llengua aragonesa, i ha recordat que es tracta d'una proposició no de llei

El text final amb els punts aprovats és el següent:

"Suprimir l'Institut Aragonès del Català, atès que no recull la protecció de les llengües i modalitats lingüístiques de la zona oriental d'Aragó, i, per tant, és contrari al respecte, la convivència i l'entesa recollits a l'article setè de l'Estatut d'Autonomia d'Aragó.

"Anul·lar els nomenaments dels 15 membres de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua, en tant que aquesta no respon als principis reals de conservació del patrimoni material i immaterial lingüístic aragonès".

El debat d'aquesta qüestió, en la qual el govern aragonès ha quedat en minoria, ha estat molt tens. Quan ha intervingut el diputat de Podemos Nacho Escartín ho ha fet en català, aragonès i castellà. Només escoltar els dos primers idiomes, els diputats del PP l'han escridassat i els de Vox van abandonar l'hemicicle.

 

 

El diputat lila va començar la seva intervenció justificant que "per aquells que no entenguessin el català o l'aragonès, estiguessin tranquils que ho traduiria al castellà". Ni amb una condició no necessària com aquesta, la de la traducció simultània, va poder aturar la falta de respecte dels populars. També dels tres diputats de Vox, que després d'escridassar-lo van decidir aixecar-se i marxar del parlament: "El fet que una institució aragonesa hagi regulat el català, no creuen que és el marc ideal per tenir en compte aquesta llengua? Fins després, diputats de Vox", deia Escartín mentre desfilaven les extremistes. El diputat va fer befa de la situació que estava vivint i els hi va preguntar en anglès si entenien aquesta llengua: "Do you speak english?". 

Actualment, segons la UNESCO, l'aragonès està en risc de desaparèixer. Es una llengua transmesa de forma oral tot i que en segles anteriors era la llengua utilitzada a tot arreu, fins i tot a les Corts aragoneses. Pel que fa al català, que s'utilitza a la Franja de Ponent, té un ús més gran però també està "en seriós perill d'extinció". D'altra banda, es treballa en l'àmbit acadèmic per restituir de forma científica aquestes dues llengües amb l'objectiu de la "supervivència" de l'aragonès i el català. Escartín demana fer "política lingüística però no polititzar amb elles".