L'activista i sindicalista catalana Lola Gutiérrez ha estat condemnada avui a Atenes a 17 mesos de presó per temptativa de contraban de persones i ús de documentació indeguda, després d'intentar ajudar un menor refugiat a sortir del país el 2016, si bé el tribunal ha acordat eximir-la de complir la pena
El Tribunal d'Apel·lacions d'Atenes, on es va celebrar el judici en absència de Gutiérrez, ha tingut en consideració que la pròpia acusada s'hagués declarat culpable i demanés que la naturalesa humanitària de l'acte es considerés un atenuant.
"És una pena molt baixa, just el nostre objectiu. La jutgessa ha acceptat els motius humanitaris que van portar Lola a actuar així. És un pas positiu per canviar la legislació i alleujar les penes en els casos en els quals s'actua per solidaritat, i en aquest sentit és decisiu per a descriminalitzar la solidaritat", ha declarat a Efe el seu advocat, Panayiotis Papayeoryiu.
Judici en absència
Gutiérrez no va poder assistir al judici, que es va celebrar en absència, ja que pesa sobre ella una prohibició d'entrada al país fins al 2023, després de ser expulsada el 2016. D'entrar al país hauria estat detinguda. Sí van acudir en nom seu familiars, amics i representants de la Confederació General del Treball (CGT), de la qual Gutiérrez n'és delegada sindical a la Diputació de Barcelona.
El secretari general de CGT Catalunya, Ermengol Gassiot, ha afirmat a Efe que des del sindicat estan "convençuts del que Lola va fer" és una "mostra de solidaritat" a la qual donen suport i comparteixen. Gassiot ha recalcat que l'acció de Gutiérrez es va emmarcar en un moment de "gran sensibilització" de la societat espanyola cap als refugiats i d'exigència del canvi de les polítiques migratòries vigents, pel que l'activista va ser "coherent" i va actuar com a "persona compromesa".
Detinguda a l'aeroport
La jutgessa que ha llegit la sentència ha recalcat que cal posar en valor la legislació, perquè està per protegir els menors d'edat. Gutiérrez s'enfrontava a penes d'entre 5 i 10 anys de presó després d'haver intentat ajudar Ayad, un menor kurd, a sortir de Grècia per reunir-se amb la família en un altre país europeu. Per a això va intentar fer-lo passar pel seu fill a l'aeroport, utilitzant els seus documents d'identitat, però van ser descoberts i detinguts.
Després de la seva detenció, Gutiérrez va passar diversos dies en un centre d'internament per a estrangers (CIE), malgrat haver quedat en llibertat sense fiança amb càrrecs. Gutiérrez va ser expulsada i declarada "persona perillosa per a la seguretat nacional" per la policia helena, pel que se li va prohibir la seva entrada al país fins al 2023.