Una desena d’activistes contra el canvi climàtic han llançat pintura aquest dijous contra la façana del Congrés dels Diputats i han tenyit de vermell una de les dues escultures de lleons que es troben davant de la cambra baixa, i també una de les columnes que sostenen l’arc de l’entrada principal. Els activistes pertanyen a organitzacions com ‘Rebel·lió Científica’, ‘Futur Vegetal’ i ‘Extinction Rebellion’. “Els vertaders criminals són els del govern”, ha manifestat un dels portaveus d’aquesta formació, just després que la policia espanyola identifiqués i s’emportés detinguts uns vuit manifestants.

 

Alguns testimonis han explicat a aquest diari que els manifestants han començat a enfilar cap amunt l’escalinata de l’entrada principal del Congrés i, tot i els crits de la policia perquè s’aturessin, han pujat a un dels lleons i han començat a escampar-hi pintura. Més tard, una vintena d’agents han acordonat la zona i han retingut els manifestants al costat de l’escalinata. Els han identificat mentre els activistes cridaven consignes sobre el canvi climàtic i, en acabat, els han ficat dins d’una furgoneta i se’ls han endut detinguts.

Un dels portaveus d’aquests activistes no ha concretat davant les preguntes de la premsa si la pintura que han llançat aquest dijous és biodegradable. Ha insistit que, amb un cop de mànega, aquesta pintura marxa; de manera que ha volgut deixar clar que aquesta “acció directa no violenta” no provocarà cap desperfecte en els lleons del Congrés ni en les seves columnes.

Aquesta acció s’ha produït un any després que, també per part de ‘Rebel·lió Científica’, es llancés pintura vermella en aquesta mateixa porta emblemàtica del Congrés. Llavors, els activistes van aconseguir burlar la policia que protegeix el parlament espanyol i van llançar ampolles de pintura (biodegradable). El motiu era el mateix: pretenien alertar sobre l'emergència climàtica i denunciar la inacció dels polítics al voltant d’aquesta qüestió. Després van fer una seguda a la carrera de San Jerónimo, que els agents antiavalots van dissoldre, per a més tard identificar tots els manifestants.

“Estem farts perquè ha passat un any des d’aquella acció i el govern encara no ha actuat”, bramava aquest portaveu dels manifestants aquest dijous davant les portes del Congrés. En aquest sentit, ha lamentat que faci “dècades que es publiquen articles científics de tot tipus” mostrant les evidències de l’emergència climàtica i que, tot i això, “no es faci res”. “Hem de reduir les emissions de forma dràstica”, ha sentenciat l’activista.

Fa un any, els activistes van repartir un pamflet que recordava als vianants que aquells manifestants eren “persones que pertanyen a la comunitat científica” que es “rebel·laven contra la inacció política davant la crisi climàtica i ecològica”. Deien, en aquest mateix sentit, que els seus avisos "no han estat escoltats" i que per això passaven a l'acció. "Les conseqüències del canvi climàtic són irreversibles i ens enfrontem al major repte de la història de la humanitat", asseguraven.