Dos activistes han començat una vaga de fam per protestar contra la modificació de la Llei de Política Lingüística. Es tracta de Carles Furriols i Jaume Sastre. El segon ja va fer una vaga de fam l’any 2014 durant 41 dies per protestar contra la política educativa del llavors president balear, José Ramon Bauzà, i reclamar un sistema educatiu en català a les Illes Balears. Ara ho farà, juntament amb l’altre activista, per protestar contra l’acord entre Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, PSC i comuns per incloure el castellà com a possible llengua vehicular a l’escola catalana. Aquest dimecres han anunciat que la protesta s’allargarà fins al 28 d’abril, dia en què es preveia que el Parlament votaria la modificació de la Llei de Política Lingüística. "Cal passar a l'acció; la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 25% ha estat la gota que ha fet vessar el got", ha assenyalat Jaume Sastre.
Ara bé, aquest mateix dimecres Junts per Catalunya ha aconseguit pressionar els altres membres de l’acord perquè la modificació no es voti en el proper ple de la cambra catalana, de manera que ara està a l’aire la nova data per aprovar-ho. La intenció de JxCat és continuar negociant per tal que la modificació compti amb més suport social. De totes maneres, els vaguistes han informat que mentre duri la seva protesta s’allotjaran a la Casa de la República de Vic, al carrer Jaume I el Conqueridor número 28 de la capital d’Osona. Temen que la modificació d’aquesta llei catalana pugui crear jurisprudència al País Valencià i a les Illes Balears. Així mateix, han fet una crida a "desobeir" i "plantar cara" als jutges, a qui acusen de ser els "culpables" de l'atac a la llengua.
Els dos activistes esperen que durant els dies que duri la vaga de fam puguin rebre visites de persones que se sumen a la causa. Durant una presentació als mitjans, els dos activistes han denunciat els atacs de la justícia espanyola contra el català i contra el moviment independentista i han fet una crida a la mobilització i a "plantar cara" a aquests atacs. De fet, Sastre ha acusat directament als jutges com a "culpables" i ha demanat que "primer posin ordre a casa seva", en relació amb les poques sentències que es fan en català.
En el cas del País Valencià, ha dit, només hi ha un jutjat dels més de 300 que ho fa. "Com s'atreveixen a imposar un 25% de castellà a les escoles si els jutges només fan un 7% de sentències en català a Catalunya?", es preguntava amb indignació el docent balear, actualment jubilat. Per això ha fet una crida a "confrontar-se contra els jutges, amb noms i llinatges, perquè, si no, és acceptar la derrota", ha dit.