El grup de pressió Futuro Vegetal, que advoca per posar fi a la subvenció de la indústria de la carn a Espanya, ha irromput aquest dilluns a l'hemicicle del Congrés dels Diputats. Dues activistes han pujat al faristol i s'han enganxat amb cola les mans als micròfons-- una acció reivindicativa que va agafar força l'any passat en el moviment per protegir la natura de l'emergència climàtica i que anomenen "disrupció". Un tercer ha desplegat una bandera de l'organització. "La població està en perill i els poderosos només pensen en els seus beneficis", han escrit al seu compte oficial de Twitter en el qual han reivindicat l'acció.
💥 ÚLTIMA HORA
— FuturoVegetal (@FuturoVegetal) January 30, 2023
🔴Nos pegamos al atril del Congreso de los Diputados🔴
Decimos #BASTA!!!
Esto es una #EmergenciaClimática!!!
La población está en peligro y los poderosos solo piensan en sus beneficios.
Escalaremos en disrupción hasta que se deje de subvencionar la ganadería. pic.twitter.com/MMQBdLlEqM
Nova acció de Futuro Vegetal
La d'avui és la darrera acció reivindicativa de Futuro Vegetal, un grup vinculat al moviment Extinction Rebellion i que ja ha protagonitzat altres protestes polèmiques, com ara enganxar-se a Las Majas de Goya al Museu del Prado, o a l'asfalt de la M-30 en plena operació sortida de Nadal.
Els problemes d'Espanya amb el canvi climàtic
Aquesta plataforma exigeix al govern espanyol que posi fi a les subvencions a la ramaderia i les faci servir per promoure alternatives socialment i ecològicament responsables basades en plantes per afrontar el canvi de sistema alimentari necessari. Futuro Vegetal sosté que la ramaderia és l'usuari més gran de terres del planeta i el principal impulsor de la desforestació en el món. Segons l'organització, és també responsable de més emissions de gasos d'efecte hivernacle que tot el sector del transport mundial combinat. Els activistes ressalten que l'eliminació mundial de la ramaderia podria estabilitzar els nivells de gasos d'efecte hivernacle durant 30 anys i compensar el 68% de les emissions de C02 d'aquest segle.
L'estat espanyol, diuen, afronta un dels tres anys hidrològics més secs des de 1961 amb només el 25% de la seva collita assegurada. Denuncien que si continua escassejant l'aigua es perdran milions d'euros i el país, que ja se situa com el primer importador de cereals a la UE, dependrà encara més de l'exterior per abastir tota la seva demanda. Futuro Vegetal afirma que el sistema alimentari espanyol depèn molt del gra que es cultiva a l'estranger, i un 70% es destina a la ramaderia. Les pèrdues de cultius s'han triplicat en mig segle i el rendiment del cultiu de cereal ha caigut un 6,9% a la regió mediterrània. "Per cada any de sequera, les pèrdues de cereals augmenten un 3%", avisa Futuro Vegetal. La plataforma també alerta que Espanya té la població ramadera més gran de la UE. Amb gairebé 56 milions de caps, el país alberga el 19,1% de tot el volum ramader dels 27.